Cara Memasang SATA (Hard Disk)

Terdapat berbagai-bagai komponen komputer yang menggunakan SATA. Untuk mengenali SATA, sila lihat cable / port SATA seperti gambar-gambar di bawah.

Mengenali Cable SATA

Gambar Cable SATA






Gambar Cable SATA

Gambar Cable SATA

Mengenali Port SATA pada Motherboard

Gambar Cable SATA

Gambar Cable SATA

Gambar SATA Port Pada Hard Disk

Gambar Port SATA

Gambar Power Molex / Connector Untuk SATA

Gambar Power Untuk SATA

Pemasangan Hard Disk SATA

* Pastikan motherboard dan hard disk telah dipasang dengan betul terlebih dahulu.

1. Kenalpasti bentuk “L” pada hujung cable SATA.

Gambar Pegang Cable SATA

2. Pasang hujung cable SATA, pada port SATA pada motherboard. Gunakan port terawal (SATA-0) untuk hard disk.

Gambar Pasang SATA port

3. Kenalpasti bentuk “L” pada hujung power connector untuk SATA (dari power supply).

Gambar Power Connector SATA

4. Pasang Power Connector pada port Hard Disk SATA.

Gambar Pasang Power Connector SATA

5. Pasang pula cable SATA yang disambungkan pada port di motherboard.

Gambar Pasang Port SATA Motherboard

6. Hard Disk SATA telah siap dipasang.

Gambar SATA Siap

Gambar SATA Siap

Pemasangan komponen komputer yang menggunakan SATA nyata lebih mudah. Inilah adalah salah satu kelebihan SATA yang menyebabkan ramai pengguna lebih menyukai teknologi SATA berbanding IDE. Namun, kita masih perlu mengetahui teknologi IDE juga kerana masih terdapat komputer yang masih menggunakan IDE.

Kita boleh menguji pemasangan yang telah dilakukan dengan melihat paparan POST atau melihat pada konfigurasi BIOS.

Related Posts:

sufian

"Ilmu itu lebih bermanfaat jika disampai-sampaikan..."

26 thoughts to “Cara Memasang SATA (Hard Disk)”

  1. salam bro pertanyaan .saya ada dua permasalahan??
    1. bagaimana saya nak tambah satu lagi harddisk sata dalam pc saya
    2. hd pertama dah ada os dan hd kedua masih kosong..bagaimana nak saya masukan os pada hd kedua dan hd pertama di jadikan second hardisk (free os)

  2. salam,

    1. biasanya setiap mobo dah siap ada 2 atau 4 port sata.. jadi gunakan port yg lain utk tambah hdd sata

    2. ada cara mudah, guna ghost (saya belum terangkan lagi) dimana semua data dalam hdd pertama di salin ke hdd kedua,
    pastu jadikan hdd pertama kpd secondary dgn tukar ke port sata #1 (atau #2),
    pastu jadikan hdd kedua kpd primary dgn tukar ke port sata #0 (atau #1).

    * kalau tiada data yg nak di backup, tukar sahaja port sata, pastu install os pd hdd kedua tu (masa ni dah jadi hdd pertama)..

  3. aslmkum bro pertanyaan..
    Saya ada beli satu hardisk sata 1.5 tb. nak tambah kan jadi hdd yg kedua. saya dh pasang cable power dan cable sata tapi tak berfungsi lah.. kenapa ya.. power suply saya 250 watt…

  4. salam,
    tu pc lama ke? sebab power supply sekrg ni selalunya sekitar 450watt..

    pastikan cabling betul, pastu test pada BIOS, tgk samada detect atau tak

  5. tak perlu jumper setahu saya, cuba check manual motherboard.

    tapi kalau BIOS tak detect, mungkin ada masalah pada setting BIOS, cabling atau hard disk tu yang bermasalah..

  6. sepatutnya SATA kurang panas berbanding IDE. Cuba check sistem penyejuk dalam komputer.. mungkin habuk banyak sgt, fan rosak..
    tengok juga BIOS kot2 kalau ada setting untuk hard disk…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge