Terima kasih kerana melawat blog ini!

Terdapat berbagai-bagai komponen komputer yang menggunakan SATA. Untuk mengenali SATA, sila lihat cable / port SATA seperti gambar-gambar di bawah.

Mengenali Cable SATA

Gambar Cable SATA



Gambar Cable SATA

Gambar Cable SATA

Mengenali Port SATA pada Motherboard

Gambar Cable SATA

Gambar Cable SATA

Gambar SATA Port Pada Hard Disk

Gambar Port SATA

Gambar Power Molex / Connector Untuk SATA

Gambar Power Untuk SATA

Pemasangan Hard Disk SATA

* Pastikan motherboard dan hard disk telah dipasang dengan betul terlebih dahulu.

1. Kenalpasti bentuk “L” pada hujung cable SATA.

Gambar Pegang Cable SATA

2. Pasang hujung cable SATA, pada port SATA pada motherboard. Gunakan port terawal (SATA-0) untuk hard disk.

Gambar Pasang SATA port

3. Kenalpasti bentuk “L” pada hujung power connector untuk SATA (dari power supply).

Gambar Power Connector SATA

4. Pasang Power Connector pada port Hard Disk SATA.

Gambar Pasang Power Connector SATA

5. Pasang pula cable SATA yang disambungkan pada port di motherboard.

Gambar Pasang Port SATA Motherboard

6. Hard Disk SATA telah siap dipasang.

Gambar SATA Siap

Gambar SATA Siap

Pemasangan komponen komputer yang menggunakan SATA nyata lebih mudah. Inilah adalah salah satu kelebihan SATA yang menyebabkan ramai pengguna lebih menyukai teknologi SATA berbanding IDE. Namun, kita masih perlu mengetahui teknologi IDE juga kerana masih terdapat komputer yang masih menggunakan IDE.

Kita boleh menguji pemasangan yang telah dilakukan dengan melihat paparan POST atau melihat pada konfigurasi BIOS.

Related Posts:

Tags: , , ,

RSS feed | Trackback URI

24 Comments »

Comment by Shahrul
2010-06-13 20:22:42

Yup, mmg senang dan x de setting Master/Slave pd hard disk.

Comment by sufian
2010-06-15 23:38:15

tensen banyak kali hilang jumper hard disk, guna sata tak payah fikir2 jumper, tgk port kat mobo jer..

 
 
Comment by zakaria
2010-11-09 09:46:08

salam bro pertanyaan .saya ada dua permasalahan??
1. bagaimana saya nak tambah satu lagi harddisk sata dalam pc saya
2. hd pertama dah ada os dan hd kedua masih kosong..bagaimana nak saya masukan os pada hd kedua dan hd pertama di jadikan second hardisk (free os)

Comment by sufian
2010-11-09 12:20:33

salam,

1. biasanya setiap mobo dah siap ada 2 atau 4 port sata.. jadi gunakan port yg lain utk tambah hdd sata

2. ada cara mudah, guna ghost (saya belum terangkan lagi) dimana semua data dalam hdd pertama di salin ke hdd kedua,
pastu jadikan hdd pertama kpd secondary dgn tukar ke port sata #1 (atau #2),
pastu jadikan hdd kedua kpd primary dgn tukar ke port sata #0 (atau #1).

* kalau tiada data yg nak di backup, tukar sahaja port sata, pastu install os pd hdd kedua tu (masa ni dah jadi hdd pertama)..

 
 
Comment by meor Subscribed to comments via email
2011-04-20 09:09:47

aslmkum bro pertanyaan..
Saya ada beli satu hardisk sata 1.5 tb. nak tambah kan jadi hdd yg kedua. saya dh pasang cable power dan cable sata tapi tak berfungsi lah.. kenapa ya.. power suply saya 250 watt…

Comment by sufian
2011-04-20 11:48:24

salam,
tu pc lama ke? sebab power supply sekrg ni selalunya sekitar 450watt..

pastikan cabling betul, pastu test pada BIOS, tgk samada detect atau tak

 
 
Comment by meor Subscribed to comments via email
2011-04-20 13:57:09

oo ic.. pc baru 2thn hdd lama 80gb sata.. mybe pwr sply tk cukup TQ Bro..

Comment by sufian
2011-04-29 10:19:18

ok :)

 
 
Comment by bobto Subscribed to comments via email
2011-08-23 17:02:55

apakah semua komputer mempunyai serial ATA????

Comment by sufian
2011-09-08 17:24:56

komputer lama ada yang tiada SATA port..
tapi komputer (motherboard) terkini memang dah ada port SATA

 
 
Comment by essa Subscribed to comments via email
2011-09-27 07:03:53

wahh,,, nice share gan…. penjelasan ama fot-foto nya bagus banget…. mantebs,,

Comment by sufian
2011-09-28 09:16:42

kamera saya ada masalah, kena tunggu kamera baru boleh masukkan foto2 baru :)

 
 
Comment by essa Subscribed to comments via email
2011-09-30 06:28:40

gan,, aku request nii… cara memasang DVD-RW SATA ke PC, kyk yg di atas … jelas bnget,

Comment by sufian
2011-10-05 15:06:03

pemasangan DVD-RW SATA dan Hard Disk SATA hampir sama.
nanti bila ada kelapangan saya cuba jelaskan berkenaan DVD-RW pula…

 
 
Comment by essa Subscribed to comments via email
2011-10-07 06:17:34

yya… kalo udah buat kasih tau aku yah.. kirim email..

 
 
Comment by wawa
2012-01-29 14:55:02

Sy nk dah pasang dua hardisk sata tp x detect…saya rase saya dah bto pasang…ker kne wat jumper

Comment by sufian
2012-02-01 23:28:03

tak perlu jumper setahu saya, cuba check manual motherboard.

tapi kalau BIOS tak detect, mungkin ada masalah pada setting BIOS, cabling atau hard disk tu yang bermasalah..

 
 
Comment by riski
2012-06-02 23:36:14

saya pakai yang serial ATA tapi kok hardisknya cepat panas ya…

knapa tu bro..?
penjelasannya..???

Comment by sufian
2012-06-11 23:28:39

sepatutnya SATA kurang panas berbanding IDE. Cuba check sistem penyejuk dalam komputer.. mungkin habuk banyak sgt, fan rosak..
tengok juga BIOS kot2 kalau ada setting untuk hard disk…

 
 
Comment by allfocus
2013-08-15 05:20:20

terimakasih atas imunya..
akan saya coba praktekkan..

 
Comment by nanang w Subscribed to comments via email
2013-12-02 14:28:25

saya mau gabung kan 2 hdd. IDE satunya sata 2nd . Saat digabung sata nggak ke detect tapi kalau sata saja bisa kenapaya

Comment by sufian
2013-12-17 15:59:07

cuba check BIOS setting.. lihat pada setting Parallel dan Serial IDE…

 
 
Comment by Cah Gembloengz
2014-02-16 14:30:19

mau tanya bang, apakah kalau mau nambah hardisk lagi,apa harus di sambungkan juga ke power supply atau hanya di tancapkan ke port sata nya saja..??

 
Name (required)
E-mail (required - never shown publicly)
URI
Subscribe to comments via email
Your Comment (smaller size | larger size)
You may use <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong> in your comment.

CommentLuv badge

Trackback responses to this post

Setiap artikel di dalam blog ini adalah hakcipta penulis. Sekiranya anda ingin menyalin artikel ini, anda perlu:
1. Menghubungi penulis terlebih dahulu.
2. Menyatakan url blog ini (http://sufian.info) adalah sumber rujukan artikel.
Contoh Script: <a href="http://Sufian.info/" title="Blog Sufian.Info">Blog Sufian.Info</a>