Terima kasih kerana melawat blog ini!

Bagi yang menggunakan komputer lama, selalunya mengalami masalah komputer “tidak stabil”. Ada berbagai-bagi puncanya, tetapi kali ini saya hendak menumpukan kepada masalah terhadap kad yang telah dipasang, contohnya RAM, graphic card, dan seumpamanya.


Contoh Simptom Kerosakan Komputer:

  • – Paparan Monitor kelihatan bergaris-garis.
  • – Kadang-kadang komputer boleh dihidupkan, kadang-kadang tidak boleh pula.
  • Punca Kerosakan:

    Kaki pada kad RAM / Graphic Card telah kotor / berabuk.

    Cara Membaiki Kerosakan:

    Keluarkan RAM / Graphic Card tersebut, gunakan getah pemadam untuk digosokkan pada kaki kad tersebut sehingga berkilat semula (seperti di gambar).
    Pasang semula kad tersebut dan uji pemasangan.

    Gosok RAM dengan getah pemadam

    Baiki Graphic Card dengan getah pemadam

    * Ini hanyalah salah satu kaedah yang boleh digunakan sekiranya terdapat kerosakan RAM / Graphic Card yang boleh anda cuba, bukanlah penyelesaian terhadap semua masalah RAM / Graphic Card.

    Related Posts:

    Tags: , , , ,

    RSS feed | Trackback URI

    18 Comments »

    Comment by titan
    2010-06-24 11:02:47

    emm..satu idea yang tidak pernah difikirkan. boleh dicuba ini.

    Comment by sufian
    2010-06-24 17:34:35

    jangan terkejut kalau kat kedai bleh caj sampai RM50..biasa la teknik rahsia kan..

     
     
    Comment by Kujie
    2010-06-24 14:40:37

    trick yg comel…

    Comment by sufian
    2010-06-24 17:39:18

    comel dan jimat duit..

     
     
    Comment by papabear
    2010-06-24 15:31:10

    biasa buat nih… haha

    Comment by sufian
    2010-06-24 17:35:30

    mesti la..haha

     
     
    Comment by etomyam
    2010-06-25 21:04:20

    waduh..boleh jugak gitu ek haha 😀

    Comment by sufian
    2010-06-26 12:53:50

    kadang2 simple je, sampai tak terfikir ada cara mudah.. 🙂

     
     
    Comment by isham
    2010-07-20 16:47:23

    hish hish tak tau plak…selalu ada masalah macam ni asyik duk cabut pasang je…rupenya ada cara mudah

    Comment by sufian
    2010-07-21 07:51:08

    hehe..ni taktik cari makan jugak..mesti le tak suma orang tau..

     
     
    Comment by rod Subscribed to comments via email
    2011-10-04 21:52:27

    bro sufian boleh bantu tak…
    saya telah format komputer pejabat saya, bila saya install window dia run macam biasa,,, tiba2 dia keluar not error hard drive *hard drive damage. saya tukar HDD baru pun sama juga dn cara terakhir saya ambik HDD dlm komputer saya yangsy guna kat rumah pun jadi Error hard drive…. pening ni giler… tolong btahu cara saya nak selesaikannya

    Comment by sufian
    2011-10-05 15:18:35

    1 – cuba full format hard disk.. dan buat partition. mungkin hard disk tersebut memang betul2 rosak.
    2 – kalau pindah2 hard disk, akan wujud error sebab driver hardware adalah berbeza. hard disk dari rumah tu di format atau pindah camtu je?

     
     
    Comment by rod Subscribed to comments via email
    2011-10-05 19:35:24

    HDD dari rumah pindah macam tu aje… buat format baru dan partion baru pun jadi juga, yang peliknya bila saya pasang balik kat comp kat rumah sya dapat format macam biasa dan dapat digunakan.

    Comment by sufian
    2011-10-10 16:21:56

    itulah masalahnya sekiranya kita pindah hard disk begitu je, sebab perisian drivers berbeza.

     
     
    Comment by shima Subscribed to comments via email
    2012-11-16 16:55:47

    salam…nk tnya kenapa skrin monitor macam blur2. maksudye skrin 2 bergegar2..pe puncanye…bantu saya…

    Comment by sufian
    2012-11-18 23:09:41

    monitor crt ke? cuba baca ini: http://sufian.info/2010/08/car.....ru-biruan/

     
     
    Comment by alfie Subscribed to comments via email
    2013-07-17 14:27:49

    salam bro sufian nak tanya sikit…
    pc saya…ni dia blh on tapi tak da display..
    saya dh (pemadam RAM DISPLAY CARD) tapi tak boleh jugak…
    tolong saya…

     
    Comment by BOB
    2013-10-26 15:48:31

    Kenapa PC saya berbunyi bib berkali-kali

     
    Name (required)
    E-mail (required - never shown publicly)
    URI
    Subscribe to comments via email
    Your Comment (smaller size | larger size)
    You may use <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> in your comment.

    CommentLuv badge

    Trackback responses to this post

    Setiap artikel di dalam blog ini adalah hakcipta penulis. Sekiranya anda ingin menyalin artikel ini, anda perlu:
    1. Menghubungi penulis terlebih dahulu.
    2. Menyatakan url blog ini (http://sufian.info) adalah sumber rujukan artikel.
    Contoh Script: <a href="http://Sufian.info/" title="Blog Sufian.Info">Blog Sufian.Info</a>