Terima kasih kerana melawat blog ini!

Bagi sesiapa yang bekerja yang sering terlibat dengan installasi operating system, kadangkala timbul pula rasa bosan. Sebagai contoh juruteknik komputer yang perlu membuat installasi Windows yang sama, berulang kali pada setiap hari. Sepertimana langkah-langkah installasi Windows yang telah saya tunjukkan.

Perkara yang amat membosankan ialah anda perlu tunggu installasi tersebut, lebih meletihkan lagi sekiranya komputer tersebut berspesifikasi rendah. Anda terpaksa tunggu untuk “setting network“, “setting domain“, installasi SATA drivers dan sebagainya. Jika sehari ada 50 komputer, seminggu?

Terdapat beberapa perisian open source yang anda boleh cuba untuk mengatasi masalah ini. Anda hanya perlu gunakan perisian ini untuk mengubahsuai CD / DVD Windows Installer anda.


nLite

gambar logo nlite

www.nliteos.com
– untuk Windows 2000, Windows XP, Windows 2003 Server

vLite

gambar logo vlite

www.vlite.net
– untuk Windows Vista, Windows 7

Related Posts:

Tags: ,

RSS feed | Trackback URI

4 Comments »

Comment by Khidhir
2010-11-15 01:31:31

akhirnya, bro sufian kembali dgn post terbaru. menarik topik ni sbnrnya. nlite pernah try. vlite xprnah lagi

Comment by sufian
2010-11-25 08:28:08

banyak lak kursus kena attend hujung tahun ni, kena la korban sekejap blog ni..

tak tau kenapa nlite tak terus extend utk support windows 7, tapi ok la sebab dah ada vlite

 
 
Comment by sri
2010-12-01 12:19:27

tp..
blh ka diguna pd model komputer yg len..

Comment by sufian
2010-12-02 12:46:50

tgk pada setting yg kita nak buat..

kalu dah letak product key tu, hanya utk standby cd kalau 1 komputer je rosak.
kalu letak kat byk komputer, nanti dapat error “non genuine detected” pulak..

biasa kalu kat pejabat, boleh buat pd banyak komputer, boleh setting domain, windows software, network setting dll..
tapi bila dah install pun masih bleh ubah lagi selepas tu…

 
 
Name (required)
E-mail (required - never shown publicly)
URI
Subscribe to comments via email
Your Comment (smaller size | larger size)
You may use <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> in your comment.

CommentLuv badge

Trackback responses to this post

Setiap artikel di dalam blog ini adalah hakcipta penulis. Sekiranya anda ingin menyalin artikel ini, anda perlu:
1. Menghubungi penulis terlebih dahulu.
2. Menyatakan url blog ini (http://sufian.info) adalah sumber rujukan artikel.
Contoh Script: <a href="http://Sufian.info/" title="Blog Sufian.Info">Blog Sufian.Info</a>