Terima kasih kerana melawat blog ini!

Bagi pengguna Windows 7 dan Windows Vista, sekiranya komputer anda mempunyai dual core / quad core / core 2 duo (multi processors…), anda boleh cuba trick di bawah supaya komputer anda lebih pantas menjalankan proses boot..

    Tweak Untuk Cepatkan Boot Windows

  1. Buka “Run” (Shortcut: Win + R)
  2. Taip “msconfig” (sama seperti cara yang ditunjukkan pada artikel yang lepas)
  3. Pilih menu “Boot”
  4. Pastikan operating system telah dipilih
  5. Klik pada Advanced Options
  6. Pilih Number of processors, pilih maksimum bilangan CPU core processors daripada senarai yang dipaparkan
  7. OK.. OK
  8. Restart komputer anda

Related Posts:

Tags: ,

RSS feed | Trackback URI

4 Comments »

Comment by Khidhir
2010-12-23 13:38:04

baru ingt nak buat. tapi saya punye processor ada 1 je. maka saya pun tekan cancel dan cancel. sedihnya..

Comment by sufian
2010-12-28 23:58:02

takpe, yg penting dh tau.. bleh le try mana2 pc member…

 
 
Comment by asraf
2011-11-24 00:03:23

xde effect ke?dari segi processor….

Comment by sufian
2011-12-02 02:40:42

setakat ni takde masalah lagi.. yg saya faham ianya untuk optimumkn pengguna processors

 
 
Name (required)
E-mail (required - never shown publicly)
URI
Subscribe to comments via email
Your Comment (smaller size | larger size)
You may use <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> in your comment.

CommentLuv badge

Trackback responses to this post

Setiap artikel di dalam blog ini adalah hakcipta penulis. Sekiranya anda ingin menyalin artikel ini, anda perlu:
1. Menghubungi penulis terlebih dahulu.
2. Menyatakan url blog ini (http://sufian.info) adalah sumber rujukan artikel.
Contoh Script: <a href="http://Sufian.info/" title="Blog Sufian.Info">Blog Sufian.Info</a>