Terima kasih kerana melawat blog ini!

Baru-baru ini saya diminta untuk membaiki komputer yang rosak (masalah hang), setelah diperiksa didapati komputer tersebut tiada anti virus langsung . Saya tidak dapat berbuat apa-apa melainkan perlu membaikinya dengan menggunakan anti virus rescue disk. Apa maksud anti virus rescue disk? Kenapa perlu menggunakan antivirus rescue disk?

Definisi / Maksud Anti Virus Rescue Disk / System

Anti Virus Rescue Disk / System ialah program applikasi (biasanya menggunakan linux) bagi membolehkan komputer yang rosak (contoh: disebabkan serangan virus) dapat di access. Maka, setelah komputer di boot menggunakan anti virus rescue disk, kita berpeluang untuk membaiki kerosakan sistem, selamatkan data atau mengimbas virus dan membuang virus yang dijumpai.

Sebab Memerlukan Anti Virus Rescue Disk

  • Komputer hang atau
  • Semua program tidak berfungsi walaupun dibuka beberapa kali akibat serangan virus.



Cara Download / Membuat Anti Virus Rescue Disk

Cara Update Anti Virus Pada Rescue Disk

    Terdapat sedikit masalah untuk update secara online, kerana ia rescue disk tidak mempunyai menu khas untuk penyambungan ke internet. Oleh itu, bagi mengatasi masalah ini;

  • Update Rescue Disk CD AVIRA:
    - Cara paling mudah ialah pastikan anda download file rescue disk (format ISO atau .exe) dari website Anti Virus Avira yang paling terkini. Maka rescue disk anda telah sedia ada virus update pattern yang terkini.
    - atau sambungkan komputer tersebut di dalam persekitaran network DHCP (automatic IP address, disambung kepada LAN dan internet, contohnya network LAN di pejabat), kemudian update anti virus secara GUI atau command antivir –update.
  • Update Rescue Disk Pendrive Kaspersky: Juga perlu penyambungan komputer tersebut di dalam persekitaran network DHCP, kemudian update anti virus secara online ke proxy server Kaspersky (jika ada) atau main / global lab Kaspersky server.
    update-Kaspersky-Rescue-Disk

    update-Kaspersky-Rescue-Disk2
  • * Boleh juga penyambungan secara static IP address, tetapi perlu mahir dengan command ifconfig

* Akhirnya, komputer yang rosak tersebut dapat dibuang kesemua virusnya. Hidupkan komputer seperti biasa, install dan update anti virus yang baru pada komputer.

Related Posts:

Tags: , , , ,

RSS feed | Trackback URI

9 Comments »

Comment by deCrewz
2011-01-27 00:06:53

Bro.. Kalau windows7 boleh jugak ke? Macam PC Jai sebelum nie laju, buka internet pun laju, tp baru2 ni 2 3 hari jadi sangkut2 kalau nak buka internet.. System lain dalam windows xde masalah.. Ada virus jugak ke? Jai guna avire tapi dah xpired tahun lepas..

Comment by sufian
2011-01-27 00:25:48

oh, pastikan anti virus tu update.. lagi bagus test guna rescue disk ni.. ada kemungkinan jugak sebab kena virus.

 
 
Comment by papabear
2011-01-27 15:19:49

first time dengar anti virus rescue disk. biasa dengar system disk yg buat guna boot bila hdd crashed… thanks fro the info!

Comment by sufian
2011-01-29 01:59:14

virus makin canggih, terpaksa ada rescue disk bila perlu..

 
 
Comment by etomyam
2011-01-27 19:27:40

menarik sekali ni, aku pulak guna ESET NOD32 tu..tapi rasanya kaedah ni boleh guna jugak kot

Comment by sufian
2011-01-29 01:59:53

belum pernah cuba rescue disk eset, tapi rasanya ada jugak kot..

 
 
Comment by Khidhir
2011-01-31 02:10:50

dah prnah guna avira rescue disk. tapi mmg tak prnah update. Buat bootable pastu terbiar camtu je. :)

Comment by sufian
2011-02-01 12:55:03

selalunya kalu pc tak pernah ada antivirus, guna rescue disk tak update pun takpe..
bila dah remove suma virus, nanti install la antivirus dan update antivirus macam biasa…

 
 
Name (required)
E-mail (required - never shown publicly)
URI
Subscribe to comments via email
Your Comment (smaller size | larger size)
You may use <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong> in your comment.

CommentLuv badge

Trackback responses to this post

Setiap artikel di dalam blog ini adalah hakcipta penulis. Sekiranya anda ingin menyalin artikel ini, anda perlu:
1. Menghubungi penulis terlebih dahulu.
2. Menyatakan url blog ini (http://sufian.info) adalah sumber rujukan artikel.
Contoh Script: <a href="http://Sufian.info/" title="Blog Sufian.Info">Blog Sufian.Info</a>