Perisian Backup / Clear CMOS

Saya pernah menerangkan cara untuk reset / clear CMOS sebelum ini, tapi kali ini pula saya cuba menunjukkan cara untuk clear CMOS menggunakan perisian pula. Sebenarnya saya pun baru sahaja cuba-cuba untuk menggunakan perisian ini.

Perisian yang dimaksudkan ialah CMOS De-Animator. Ianya adalah percuma. Ia menyokong sistem operasi Windows. Hanya perlu download dan mulakan perisian ini seperti gambar di bawah:
gambar-cmos-deanimator






Sekiranya anda risau sekiranya anda tersilap setting BIOS atau risau ada sesiapa yang gatal-gatal tangan cuba ubah setting BIOS komputer anda, maka anda boleh backup (save) konfigurasi BIOS, dan restore konfigurasi BIOS bila perlu.

Namun, saya terfikir sekiranya kita terlupa password BIOS, bagaimana pula kita hendak menggunakan perisian ini bagi menu “Clear CMOS” tersebut, kerana pada ketika itu nak masuk Windows pun tak boleh kerana terlupa password BIOS! Ada idea? atau mungkin perlu juga menggunakan teknik reset cmos yang diterangkan sebelum ini…

* jika tekan butang “Alt” semasa guna perisian ini, menu perisian akan hilang. kenapa ya?

Anda boleh download perisian CMOS De-Animator di sini -> http://www.st-ware.com/page.php?23

Related Posts:

sufian

"Ilmu itu lebih bermanfaat jika disampai-sampaikan..."

24 thoughts to “Perisian Backup / Clear CMOS”

  1. tu ler.. kalu dah lupa password, nak guna software pun tak boleh..

    cuma terfikir apa rasionalnya “clear cmos” guna software selain dari tujuan utk clear password..

  2. konpius ni. clear cmos tu kira jadi default kan? kalau nak clear guna software tu dia tanya password bios ke? Sufian dah pernah cuba?

    ALT tu memang shortcut utk file menu kan? Kadang2 digunakan utk hide/unhide menu. coz aku pernah tgk IE kat cybercafe ada camtu. Tak pasti versi berapa. Yang tu ke bro Sufian maksudkan?
    Khidhir´s last blog post ..Review Sistem Mesej dan Email Terbaru di Facebook

  3. maksudnya camne kita nak guna software ni, tapi kalau nak bios pun tak lepas sebab terlupa password bios..

    ALT memang shorcut utk file menu, tapi bila guna kat software ni, semua clear takde menu pun keluar.. tertanya2 je la kenapa jadi camtu..

  4. saya nak format komputer yg menggunakan mobo asus tp masalahnya tak boleh masuk bios…keluar perkataan can’t detect TPM device…apa yg patut saya lakukan? saya dah cabut bateri….harap bro blh bantu….

  5. cuba cara ni:

    Press Del key to enter BIOS
    go to Advanced BIOS Features
    go to Trusted Computing this shows there is NO TPM installed

    Because that has nothing to do with it.
    These PC’s have NO TPM Device Fitted.
    The most comon reason for not starting is if you open the case and dont clear the open case setting in the bios.

    Press Del key to enter BIOS
    go to PC Health Status
    go to Chassis Opened Warning
    set to Clear
    save settings and pc boots normally

    sumber: http://forum.desktopreview.com/acer/235985-cant-detect-tpm-device.html

  6. bro…memanng nak bantuan bro,begini bro masa proses reformat window 7 kat latop saya terlupa set password ..saya ter SKIP plak step tu…bila complete install window 7 tu…skrin jadi gelap..dah cuba bios priority letak cd rom kat no.1…saya nie IT nie tak reti sgt la bro….camne nak reformat balik?masukkan cd window pn dia dah tak detect…jasamu di kenang bro..

  7. takut ada masalah lain.

    kaedah set boot priority tu dah betul, cuma sepatutnya bila reboot tu dah boleh detect cd drive, pastu akan keluar menu install windows macam biasa.
    kalau screen tak keluar apa2, mungkin ada masalah lain…

    cuba gi kat bios, disable sekejap hard disk, floppy dll.. hanya activekan cd drive je.. reboot check balik samada boleh baca cd atau tak…
    kalau ok, tandanya cd drive ok.. pastu setting bios semula..

  8. hey bro gua nak tanya,,,,, cane ha kalu on je laptop ni keybord satu punat pun tk boleh nk tekan,,,,gua nak intall windows pun tk boleh,,,, jangan ckp nk intall je nak tekan butang utk basuk bios pun tk boleh,,,,,guna keyboard luar pun tk boleh jg,,,,kepala gua semak dh ni,,,,,jenis laptop compaq cq42,,,,, tlong bro,,,,otak gua serabut,,,gua hampir2 nk barai laptop ni dh,,,,

  9. bro sy dh disable hard disk dll.. sy enable cd drive je. Lpas save & exit, boot hard disk dgn cd/dvd rom smua hilang yg ada add boot dgn delete boot. Asus a45v. Mcam mane nk bro?

  10. bro sy dh disable hard disk dll.. sy enable cd drive je. Lpas save & exit boot hard disk, cd/rom dll smua hilang dkat boot tu yg ada add boot n delete boot asus a45v. Lpas on je kluar bios je. Windows dh xder. Mcam mane nk bt ni bro?
    aken´s last blog post ..Cara Install Android di Komputer

  11. Bro sy dh disable boot hard disk dll..sy enable boot cd drive je. Lpas save n exit boot hard disk, cd/rom dll smua hilang yg ada add boot n delete boot. Asus a45v. On je kluar bios dh x kluar windows. Mcam mane nk buat bro?
    aken´s last blog post ..Cara Install Android di Komputer

  12. Bro sy dh disable boot hard disk dll.. sy enable boot cd drive je. Lpas save n exit boot hard disk, cd/rom dll smua hilang yg ade add boot n delete boot. Asus a45v. On je kluar bios yg windows dh xder. Mcam mane sy nk buat bro? Nk format mcam mane?
    aken´s last blog post ..Cara Install Android di Komputer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge