Terima kasih kerana melawat blog ini!

logo-puppy-linux
Kehilangan data adalah salah satu perkara yang amat membimbangkan, sekali terkena mungkin akan menyebabkan kita menjadi sedikit serik / trauma, tetapi yang baiknya akan menjadikan kita lebih berhati-hati pada masa akan datang. Apa yang ingin saya fokuskan pada kali ini ialah kehilangan data pada hard disk/ external hard disk/ pendrive semasa menggunakan Windows.

Punca-Punca Kerosakan Hard Disk:

  1. Hard Disk terjatuh/ terhentak dengan kuat
  2. Overheat, hard disk yang digunakan menjadi terlalu panas
  3. Komputer hang dan kita terus cabut external hard disk / pendrive
  4. Kerosakan partition table.
  5. dan bermacam-macam lagi yang sukar untuk ditafsirkan. Pendek kata hard disk dah nak rosak!

Simptom-Simptom/ Kesan Kerosakan Hard Disk/ Pendrive

  1. Hard Disk berbunyi “tek, tekk, tekk..” seperti kipas syiling yang rosak
  2. BIOS/ Komputer tidak dapat mengesan hard disk langsung
  3. Data hilang begitu sahaja
  4. Keluar mesej “format disk” apabila hendak membuka drive tersebut

Bagi simptom kerosakan hard disk “1″, biasanya hard disk tersebut memang telah rosak, kadangkala disebabkan power supply yang rosak (electrical short). Mungkin data pada partition tertentu masih boleh diselamatkan dengan kaedah seterusnya…

Bagi simptom kerosakan hard disk “2″, anda boleh periksa cabling hard disk yang berkemungkinan longgar. Jika external hard disk, mungkin cable penyambung sahaja yang rosak. Gantikan sementara dengan cable penyambung yang lain.

Bagi kerosakan “3″ dan “4″, anda mungkin boleh mencuba kaedah yang diterangkan selanjutnya. Pastikan anda tidak format dahulu hard disk/ pendrive tersebut.


Kaedah Mengembalikan Data Menggunakan 3rd Party Open Source OS

    Ada berbagai-bagai open source rescue disk yang anda boleh cuba, contohnya knoppix, parted magic, trinux …
    Kali ini, saya memberikan contoh penggunaan Puppy Linux sebagai rescue disk (hanya 100MB ruang pendrive diperlukan).

  1. Buat bootable Pupply Linux, sama ada dengan menggunakan CD atau pendrive. Rujuk artikel membuat bootable pendrive menggunakan UNetbootin bagi membuat bootable pendrive yang diisi perisian Puppy Linux. Anda hanya perlu pilih “Puppy Linux” dan klik “OK”.
    Cara-Membuat-Bootabel-Puppy-Linux
  2. Restart komputer dan Boot Komputer Menggunakan Pendrive Bootable Puppy Linux. Boot menggunakan CD jika anda menggunakan CD Bootable Puppy Linux
  3. Layari sistem operasi Puppy Linux (tidak jauh beza dengan Windows) dan kenalpasti drive hard disk (hda/ hdb/ hdc), external hard disk atau pendrive (sda/ sdb/ sdc) yang mengandungi data yang anda ingin dapatkan semula. Jika dah jumpa, cepat-cepatlah copy ok…
    puppy-linux-screenshot

* Setiap hard disk/ pendrive perlu diklik mount sebelum menggunakannya.
* Unmount boleh dianggap sebagai “safe remove drive”.

** Untuk membuat backup data, anda boleh merujuk artikel ini -> Cara Membuat Backup Data

Related Posts:

Tags: , , ,

RSS feed | Trackback URI

128 Comments »

Comment by zadira Subscribed to comments via email
2011-02-24 12:56:28

external hard disk sy, bila di masukkan dlm usb,komputer x dapat detect langsung.sblm itu, external hard disk ni penah terhempas.boleh x bantu sy,bagaimana nk atasi problem ini?tq

Comment by sufian
2011-02-24 21:50:21

1. cuba tukar cable usb tu dulu, mana tau kot2 cable tu yg rosak jugak..
2. kalau tak ok jugak, cuba buka guna mana2 komputer yg ada linux atau guna cara puppy linux spt di atas
3. ada cara software, tapi sy belum tunjukkan lagi.. tapi rasanya kalau rosak mekanikal sebab terhempas, memang dah tak boleh buat apa2.. nak repair pun kena buat di kilang (tapi harga mahal giler, syarikat besar je biasa buat)

 
 
Comment by zadira Subscribed to comments via email
2011-02-25 13:33:48

Sy dah cuba nak download software UNetbootin, tapi x berjaya pun. lama tunggu, tapi x ber download jgk UNetbootin tu.macam mane tu ek

Comment by sufian
2011-02-26 11:10:33

sy download ok je. mungkin internet ada masalah tak..

 
Comment by sufian
 
 
Comment by sharoshah
2011-02-26 19:06:39

sy pun minat pakai OS linux,dr dulu lagi..buat back up file sblm format pc customer..pa pun,thank..byk info dalam blog bro sufian. byk ilmu baru yang tak tahu lagi..

Comment by sufian
2011-03-01 00:15:30

sy pun tgh belajar juga..

 
 
Comment by syahrilhafiz
2011-02-26 21:51:10

maybe dia salah download kot, kan ada untuk windows dan linux..

Comment by sufian
2011-03-01 00:18:35

nanti aku tnjuk cara alternatif

 
 
Comment by Khidhir Subscribed to comments via email
2011-03-04 23:32:00

sebenarnya cara ni boleh kat puppy Linux or mana2 linux pun boleh? coz aku tak pernah guna puppy linux. Ada apa2 software special dalam puppy linux ni yg boleh bantu mount hard disk yg rosak tu ke?

Comment by sufian
2011-03-15 12:09:41

mana2 linux pun boleh sebenarnya, cuma pupply linux ni ringan, portable disimpan dlm pendrive je..

 
 
Comment by eddy
2011-03-11 21:23:04

dulu saya pernah baca…
masukkan hard dics kedalam peti ais…
bg pena pembaca gerak sekejap…

Comment by sufian
2011-03-14 22:33:20

ya, saya pun pernah dengar camtu, tapi tak pernah cuba..
mgkin dapat bertahan sekejap untuk backup yg mana boleh..

 
 
Comment by 21mochtar Subscribed to comments via email
2011-03-25 02:34:42

Salam Bro Sufian,

Saya baru je terjatuhkan sy nye external, bila sy plug kn kt laptop lampu led tu ada cuma ada bunyi bukan mcm kipas siling tapi mcm robot dlm cite2 katun, pastu led kejap kaler kuning pastu oren, pastu dia kuning balik…lepas 2 minit dia start balik bunyi tu..so, adakah masalah tu sbb kabel? atau hard-drive kt dlm tu dh loose? pastu kalau nk buat data recovery mcm mana? kt malaysia ade ke? agak2 bape cost? mahal betul?

Comment by sufian
2011-03-25 10:48:30

salam,

boleh juga test tukar cable, tapi rasanya hard disk tu yg problem. Cuba simpan dalam peti sejuk dulu, pastu nanti test semula pd laptop, kalau detect tandanya ada harapan lagi tu.. guna cara linux yg ditunjukkan kat atas utk copy mana2 file penting selagi boleh dengan pantas..

kalau tak silap, kena refer pengeluar hard disk tu, diorg bleh dptkan data semula, tapi harga mahal giler.. pernah dengar seagate kat penang ada buat

 
 
Comment by logeswaryprushotaman
2011-04-25 22:59:54

mcm mn nk download lagu……….
sy cube banyak kali tapi tk blh…….en.blh ajar sy…….
download lagu dr youtube….

Comment by sufian
2011-04-29 10:20:28
 
 
Comment by wan Subscribed to comments via email
2011-04-27 00:40:26

pian….. ley ajar registery tuk window x?…. ce ajor ce ajor

Comment by sufian
2011-04-29 10:23:52

insyaAllah, setakat yg mana tau.. tapi jangan ada yg salah guna dah ler..

ps: kita bako jee.. hehe

 
 
Comment by namie Subscribed to comments via email
2011-06-03 17:38:42

hard disk penah terjatuh.
memang komp xdetect..
tapi kalo bior je lelame hard disk panas.
memang da rosak ke??

Comment by sufian
2011-06-07 08:43:11

check:
1. check kat bios, detect ext. hard disk atau tak?
2. check kat start>right click MyComputer>Manage>Disk Management, detect ext. hard disk atau tak?
3. boot pendrive linux (ada artikel dalam blog ni), detect ext. hard disk atau tak?

kalau tak detect jugak, mungkin rosak tak boleh repair kecuali kilang je.. :(

 
 
Comment by fafa Subscribed to comments via email
2011-07-19 20:47:27

hye..external sy mengalami masalah no 4 tuh, xleh bukak dan dia suruh format. so far x format lagi lah..saya buta sikit pasal benda2 camni…so, xpaham langkah nya yang betul. satu, kena install puppy linux dulu kan..then yang boot2 tu xpaham. kena install gak unebootin????

Comment by sufian
2011-07-20 00:36:43

tu langkah2 utk install linux cepat..

lagi cepat kalau ada komputer siapa2 yang guna linux, pastu cucuk je pendrive kat komputer tu..
biasanya linux masih boleh detect files walaupun windows dah tak boleh detect…

 
 
Comment by fafa Subscribed to comments via email
2011-07-20 08:12:50

pendrive kosong ke?nk recover data kt external……..

Comment by sufian
2011-07-20 23:08:12

sori silap, maksudnya cucuk external ke komputer yang ada linux, selalunya linux masih boleh baca datanya, asalkan external tu belum diformat.
pastu copy / backup segera data tu…
pastu terpulang la nak format ke apa pun…

 
 
Comment by fafa Subscribed to comments via email
2011-07-21 07:54:23

dh dpt fail tu semua…hehe..tapi ade yang rosak, takleh bukak..gambar pon xleh bukak..virus ek?boleh tak nak pulihkan???thanks

Comment by sufian
2011-07-26 23:43:21

cuba buka kat komputer linux.. kalau ada virus pun mungkin takde effect kalu guna linux

 
 
Comment by mariana Subscribed to comments via email
2011-08-10 16:34:16

akum..
sy dh try pakai linux tp still hard disk xleh dibaca..
so nk kene buat ape lg eh

Comment by sufian
2011-08-16 15:35:38

ada software lain, utk recover data.. tapi saya dah tak ingat nama software tu.. sori ye..

 
 
Comment by ira Subscribed to comments via email
2011-09-22 16:10:47

saya letak sume muvie then dah penuh. pastu ble bukak pkai lappy dpat detect tp sume data dlm tu xde..so camne eh?

Comment by sufian
2011-09-23 23:44:12

cuba buka di komputer yang guna linux, harap2 linux dapat detect file tu.

 
 
Comment by shy Subscribed to comments via email
2011-10-09 13:15:56

salam..
sy nk tumpang tanye,kalau port/kepala pendrive da tercabut/patah,data2 dlm pendrive tu boleh recover x?bro tau katne kedai yg bole wat kt area kl/selangor?dkat low yat ade 1 kedai bole wat tp die cas tggi sgt smpai rm250 la plak..bro bole tolong?

Comment by sufian
2011-10-11 03:13:22

salam,
tak pernah pulak terjadi macam ni. sebelum ni, usb cable connector rosak tu pernah le..

cuma terfikir, rasanya kedai tu tak buat sendiri, mungkin dia sub kat kedai elektronik.. cuba tanya kat jalan pasar kot2 boleh dapat murah… sana mungkin ada parts dan dia boleh solderkan semula…

 
 
Comment by shy Subscribed to comments via email
2011-10-11 23:54:45

orait thanks bro

 
Comment by wan
2011-10-14 02:58:33

dh tuka kabel..
dh buka chasing..
dh letak dlm petu sejuk…
tp xleh detect jgk…tp ade lampu

ade sape2 leh tolong …tanpa menghilangkan data2 dlm hdd tu..TQ

Comment by sufian
2011-10-17 10:59:41

kalau boleh detect kat BIOS, mungkin boleh diselamatkan lagi.. kalau tak boleh detect, saya pun tak pasti camne..

 
 
Comment by Areef
2011-10-14 13:28:53

salam…

nak tanya… data yg kita nak tu bila kita dh jupe kat puppy linux tu, kita copy kat pendrive ke… sbb data sy kat external hd tu byk… tk muat nak copy pd pendrive… ke blh copy di my doc or my comp…

Comment by sufian
2011-10-17 11:00:18

kena copy ke external hard disk lain lah nampaknya…

 
 
Comment by nor Subscribed to comments via email
2011-10-14 18:05:48

Salam en sufian…saya ada masalah ttg external hard disk tak dpt detect,
pd my computer , kt icon sebelah bawah kanan ade,
lmpu hard disk pn menyala terasa berpusing tp xleh detect jgk kt dlm laptop n sy ade try click kt my com then amik disk managemnt ade detect tulis disk unknown not initialized maknanye ape tu?adakah sume data dlm tu da kosong

mintak tolong, camne nak buat, byk benda penting dlm external hardisk tu..plzzzz

Comment by sufian
2011-10-17 11:02:30

apa2 pun cuba selamatkan data dulu guna linux (cth: puppy linux) tu..

 
 
Comment by nor Subscribed to comments via email
2011-10-17 11:11:05

cmne nk gne linux tu..

Comment by sufian
2011-10-18 23:15:48

ikut je step kat atas…
kalau tak konfiden, boleh tanya sapa2 yang pernah guna linux.. mudah je sebenarnya..

 
 
Comment by fara
2011-10-20 15:58:03

external hardisk rosak.terhempas kat lantai.ade member sarankan masukkan dalam peti ais.tapi xde hasil gak.ade cara lain tak tok selaamtkan?

Comment by sufian
2011-10-22 01:50:16

kalau dah terhempas tu macam takde harapan je.. cuba la check kat BIOS, kalau boleh detect tandanya masih ada harapan lg

 
 
Comment by nor Subscribed to comments via email
2011-10-22 01:54:26

kwn2 sy xpnh gne linux..huhu..en sufian xley tgkkn k..en pnh dgr x mengenai hdd regenerator

 
Comment by nor Subscribed to comments via email
2011-10-22 17:06:47

salam en.sufian..ni gmbr yg saya amik time bkak disk management..adakah bleh diselamtkan lg blk data2 sy…lg satu sy xthu gne linux..sy da try install ubuntu kt pendrive tp xthu cr nk gna…plzzzzzzzz tlg:((

 
Comment by nor Subscribed to comments via email
2011-10-22 17:07:34

npe xde gmbr kuar

 
Comment by nor Subscribed to comments via email
2011-10-22 17:08:50

boleh bg no tepon en x..senang utk sy hubungi

Comment by sufian
2011-10-28 00:14:25

saya kat perak. kalu tak silap, ada sesetengan cyber cafe pun dah ada yang guna linux, mungkin bleh cuba kat situ.

 
 
Comment by ahmad muslim
2011-11-24 12:26:03

macam mana nak buat dengan pen drive yg langsung x boleh buat apa-apa?tidak boleh di’eject’,format dan open.

Comment by sufian
2011-12-02 02:42:03

cuba cara di atas untuk backup data dulu, pastu format pendrive tu

 
Comment by sufian
2011-12-02 02:45:01
 
 
Comment by wan Subscribed to comments via email
2011-11-30 01:43:44

tak ad sy mende la….ley kira menarik jgk la mende nie…slalu ak pkai pd pendrive yg nk rosak or harddisk…..
lau cm pndrive detect x detect 2 ley la cuma……(ad bad sector)

nama software ni killdisk…..dye akn delete smua data pd layer2 harddisk or pendrive 2…..

so try r korng cube pas 2 tgk pendrive korng jd cm ne…..

Comment by sufian
2011-12-02 02:47:33

banyak juga software macam ni..

 
 
Comment by aiz
2011-12-03 11:00:44

harddisk sy kene virus. virus tu tukat semua file dlm harddisk tu jd shorcut, boleh recover blk tak file2?

Comment by sufian
2011-12-12 11:45:01

saya kurang pasti, biasanya kena pastikan nama virus tu dulu.. baru kita boleh pastikan kesan serangannya..

dulu saya pun pernah kena, ada file yang selamat, ada file yang dah tak boleh repair langsung.

saya cadangkan buka harddisk tersebut guna OS linux, kemudian try recover yang mana boleh: http://sufian.info/2011/02/car.....-pendrive/

 
 
Comment by topid
2011-12-14 08:34:52

salam bro sufian…

saya ada masaalah dgn hardisk saya.. boleh tolong tak macam mana nak mengatasinya.
hd saya ada dua partition. satu boleh open yng satu lagi tu tak boleh open.. bila saya double klick macam hang aja pastu dia keluar hardisk not format. kenapa ya

Comment by sufian
2011-12-15 09:14:40

salam,

mungkin ada masalah pada hard disk, backup data dulu seperti yang saya tunjuk kat atas. Pastu format dan copy data semula ke dalam hard disk..
tapi berhati2 kalau nak guna lagi sebab mungkin hard disk ada kerosakan sikit, boleh cuba scan tengok camne..

macam2 puncanya.. mungkin juga sebab power supply yang lama dan tak stable powernya..

 
 
Comment by b
2011-12-18 06:28:45

kalau laptop biru je before dapat masuk desktop mcm mana?kene format ke?kalau format,boleh selamatkan file ke x sbb blm dapat masuk desktop lg dah biru.

Comment by sufian
2011-12-20 16:01:16

jangan format. mungkin ada system file windows yang rosak.

repair windows secara automatik dulu, cuba baca sini:
http://sufian.info/2010/09/pan.....ws-siri-1/

 
 
Comment by tia Subscribed to comments via email
2011-12-29 20:27:35

mmg lme ke n boot ni?
sbb saya pnye stop smpi Searching for puppy files in computer disk drives?
tq

Comment by sufian
2011-12-31 15:46:29

biasanya kejap je.. takut file corrupt.. tak pun tersilap version.

 
 
Comment by ariff Subscribed to comments via email
2012-01-04 13:49:09

tgh play mvie, tetibe terjtuh hrddis. pas tu cucuk balek, hrddisk detect tp pd ‘remove hardware’ jer. bile klik, keluar ‘safely to remove hrdware’. masalahnya kat ‘my computer’ xder detect pape pon. knp?? msh bleh diselamat ker hrddisk sy tuh??

Comment by sufian
2012-01-13 21:49:12

mungkin cable USB nya rosak ataupun casing external hard disk yang rosak.. cuba test dengan cable usb yang lain…

 
 
Comment by bantdit
2012-01-06 13:44:21

jant rsa’ne klo menghlang’kn data hardis sndri mmng tx ap” tp’ klo data org lain rasa’y mao MATI aj huft………………..

 
Comment by joena Subscribed to comments via email
2012-02-15 05:09:46

saya ade external hard disk 1TB tapi bila lepas saya format n recover data tiba2 external saya jadi 2TB dan tak boleh nak detect kat my komputer n disk management,dia jadi unallocated,caman nak buat yer.

Comment by sufian
2012-03-05 23:51:21

data dah backup kan? mungkin format sahaja tanpa set jadi drive apa…
maka perlu setkan drive apa pada external hard disk tu..

cuba guna cara ni: http://sufian.info/2011/02/mas.....no-detect/

 
 
Comment by ayih
2012-02-16 20:41:47

salam,
nak tanya Ext HDD sy mengalami masalah simptom 1 & 2, dh hntr kat kedai tp org kedai kata tak boleh buat langsung,sy just nak ambik data dlm tu..kat komputer langsung dh tak detect. boleh tak e-mail kat saya penyelesaian utk masalah tu? fariez1603@gmail.com

Comment by sufian
2012-03-05 23:57:27

salam, maaf .. saya pun tak dapat nak selesaikannya…
kalau hantar kilang pun mungkin boleh repair, tapi harga teramatlah mahalnyaa…

 
 
Comment by haz
2012-03-02 17:18:44

salam. nk tanya, untuk kerosakan 3 & 4 ape kaedah yg bole diguna untuk non-linux users mcm sy? sy pakai win7

Comment by sufian
2012-03-06 00:02:03

salam,
ada software, tapi saya dah tak ingat.. ” *** data recovery “

 
 
Comment by zam Subscribed to comments via email
2012-03-04 11:13:13

kedai baiki pen drive patah kat mane ek

Comment by sufian
2012-03-06 00:04:13

tak tau la.. cuba tanya jalan pasar..

 
 
Comment by haz
2012-03-06 21:37:32

OK thanx ^^,

 
Comment by haz
2012-03-06 21:41:11

ah, sorry lupa lak ad soalan lagi. klo sy pkai yang nantoka-nantoko-data recovery tu maknanya bole ke sy format blek HD tu? then recover blek my files after i’ve formatted the HD? cmtu ke?

Comment by sufian
2012-03-19 14:46:27

saya tak pernah guna software tu.. tapi biasanya recover data dulu, baru format

 
 
Comment by khairul Subscribed to comments via email
2012-03-19 12:19:24

salam…
nak tnya skit..
extrnal sya t’jtuh..n bla nak bka kt kompter, die ckap U need to format berfore U use..
klu jd ceni, ble dpt balik ke data tu?

Comment by sufian
2012-03-19 14:50:46
 
 
Comment by safiqah Subscribed to comments via email
2012-03-25 23:22:10

Assalamualaikum. Hard disk saye terjatuh dan tidak la jatuh tinggi sangat. bunyi detect hard disk tu kedengaran tapi computer tak dapat detect data. Lampu juga berkelip2 di hard disk. Bagaimana untuk selesaikan. ini hard disk kwn sye. tolong yee

Comment by sufian
2012-04-17 00:50:58

Waalaikumsalam. Cuba cara kat atas, kot2 boleh detect lagi,

 
 
2012-04-07 00:05:22

Salam, kalau saya punye hardisk papar kan mcm ayat dibawah ini kan adakah hardisk saya rosak selamanya atau saya kena try cara yg abg sufian bg tu ?

“the file or directory is corrupted and unreadable”

Comment by sufian
2012-04-17 00:53:50

kalau boleh detect, masih ada harapan untuk cuba cara kat atas tu

 
 
Comment by rosdi9901 Subscribed to comments via email
2012-04-16 14:19:41

bro,sy pakai external wd 2 tera,mula2 1 folder x bleh buka,saya biar je,pastu dia sruh format external.sy biar lagi,smalam test trus x detact,lampu jer myala,camne nk bagi detact atau nak amik balik maklumat dalam external…tolong le bro…

Comment by sufian
2012-04-17 00:57:06

cuba tukar connector dulu, kadang2 connector yang rosak

 
 
Comment by Syahida Subscribed to comments via email
2012-05-27 23:48:47

Salam. Saya ada masalah dengan external hardisk yang tak boleh buka dan setiap kali klik, window format (arahan untuk format hardisk) akan keluar dan ada satu lg window tunjuk “incorrect parameter”. Saya tak pasti apakah jenis kerosakan, tp sy xberani nk format takut semua file hilang dan xleh recover. Jadi boleh kah sy guna cara diatas?

Comment by sufian
2012-05-28 00:03:04

Salam,. ye boleh. Anda boleh cuba cara di atas.

 
 
Comment by Syahida Subscribed to comments via email
2012-05-28 02:05:05

Saya baru cuba tapi xberjaya. Tukar prority ke flash drive, bila exit window tak keluar, cuma blank. Ada tak cara lain? Sy cuma nk buka, copy semua file dan format sblm masukkan semula file2….

Comment by sufian
2012-05-28 22:56:35

cara shortcut, cari mana2 komputer kawan yang guna linux.. pastu cucuk pendrive kat komputer yg ada linux tu.. copy data2 tu.. kalau tak reti, minta tolong sapa2 yang reti guna linux

 
 
Comment by yuha
2012-05-29 13:19:43

kalau external tu kne virus..fail xleh bukak cmne? ade care tu safe the fail x?ke mmg kne format je?

Comment by sufian
2012-06-11 23:18:44

1. cuba buka guna windows safe mode dulu.. pastu selamatkan data dulu; atau
2. buka guna linux spt cara di atas.. selamatkan data dulu..

nak buang virus, cuba update dulu.. pastu scan..
atau guna antivirus rescue disk.. ada saya terangkan dalam blog ni, tapi tak ingat tajuk mana.

 
 
Comment by zainudin Subscribed to comments via email
2012-05-31 03:34:23

pen drive saya ada problem bila cucuk masih detect lagi. bila open file dapat memo please insert a disk. data banyak gile dalam tu.. boleh tolong tak.

Comment by sufian
2012-06-11 23:20:10

cuba cara di atas… kalau tak boleh nak ikut cara di atas, cuba cari kawan2 yg guna linux, pastu cucuk pendrive kat komputer yg ada linux tu dan backup data cepat2…

 
 
Comment by fiezaradzi Subscribed to comments via email
2012-05-31 16:22:01

maksudnya leh letak dalam peti ais ni? bahagian sejuk biasa ek? berapa lama?

Comment by sufian
2012-06-11 23:24:09

saya tak pasti, cuba la sesedap rasa..

saya tak pernah cuba cuma dengar org cite je.. hard disk saya rosak teruk tak boleh guna cara tu..

 
 
Comment by Syahida Subscribed to comments via email
2012-06-04 10:27:40

Salam. Sy dah berjaya copy semua data2 guna cara-cara diatas. Terima kasih bnyk2. sy nk tnya satu lagi, macamana nk wat compartment/partition utk hardisk?

Comment by sufian
2012-06-11 23:31:30

salam.

- kalau tiada data penting dan boleh format, boleh guna cara ni: http://sufian.info/2011/02/mas.....no-detect/

- kalau ada data, boleh guna cara ni: http://sufian.info/2010/12/car.....a-gparted/

 
 
Comment by fazz
2012-06-11 16:52:44

Salam bro, mintak tolong …
Head External Seagat 320GB sy dah rosak, bru cek Plaza Imbi…
so ada ape2 cara untuk dapatkan blk file2…
I’ve no problem for cadsh/payment to you as long as the data will be recovered…
Harap boleh reply sy thru email pon bolh.
Terima kasih banyak

Comment by sufian
2012-06-11 23:35:24

cuba cara di atas…

kalau tak boleh nak ikut cara di atas, cuba cari kawan2 yg guna linux, pastu cucuk external hard disk tu kat komputer yg ada linux tu dan backup data cepat2…

 
 
Comment by rosdi9901 Subscribed to comments via email
2012-06-12 00:15:00

sy punya western digital external hard disk pn x detact, sy pos kt bro untuk recover bleh x,nk anto low yat @ imbi mahal btul dian caj

Comment by sufian
2012-06-28 08:53:40

kalau tak boleh detect, tu mungkin mekanikal problem.. saya pun tak reti / tak pernah buat…

memang ada kedai2 tertentu boleh buat, tapi memang mahal..
data penting, memang peluang depa hentam harga mahal..

 
 
Comment by kurei609 Subscribed to comments via email
2012-06-17 21:54:59

sala..sy nk tnya skit,..external sy x leh detect,..dan ade byi krek2..bile adjust dye pnyer penyambung,.keluar ‘removable disc’..x bleh bkak,..bleh tlong x?..byak asigmen pnting dlam 2..

Comment by sufian
2012-06-28 09:05:32

cuba check guna cable penyambung lain..

kalau tak boleh detect gak, saya pun tak reti :(

 
 
Comment by ckneth Subscribed to comments via email
2012-07-11 23:46:26

Folder ada isi tapi tak boleh buka…ada warning “folder is not accessible. The file or directory is corrupted or unreadable”. Banyak video file penting dalam folder tu…

Comment by sufian
2012-07-16 15:40:14

kalau hard disk masih detect, cuba cara di atas…

 
 
Comment by asfaizal Subscribed to comments via email
2012-09-11 11:11:21

Assalamaualikum, saya ada masalah no 4. dia suh format. tapi tak ramai guna OS linux tu..

Comment by sufian
2012-10-10 23:11:27

wsalam, ada tools nya.. kena cuba2 tools recovery data..

tapi kalau guna os linux, selalunya memang dapat data balik..

 
 
Comment by atika Subscribed to comments via email
2013-01-03 17:28:17

Salam..

Nak tny… external hard disk saya tak dpt detect kat Windows, kalau detect pun dia suruh format…
Saya try pasang kt linux, detect, tp tak boleh mount disbbkan ext hdd saya ntfs.. tak support katenye…
Saya dah try mcm2 cara, cth : install ntfs-3g, fuse… tp still tak boleh nak mount..

Ade suggestion ape2 tak?

Thanks in advance! :)

Comment by sufian
2013-01-08 22:49:29

Salam,

saya pernah backup juga bootable linux cd – knoppix. pernah juga backup ntfs guna knoppix ni.

kalau tak boleh juga, cuba guna linux versi latest.. mungkin versi terkini boleh mount ntfs ni..

 
 
Comment by Shy Subscribed to comments via email
2013-01-08 23:44:11

Salam..
Sy pakai externak hard disk seagate 1tb masa awal2 pakai lpas bli xde mslh.xsmena2 cucuk kt pc trus kua notification kate device is not recognised.bila cucuk lampu ok je menyala.bole tolong cane nk wat?nk format blk xdpt lak sbb mmg xdetect.tolong bro
Thanks

Comment by sufian
2013-01-10 23:08:19
 
 
Comment by 5rux
2013-01-11 09:52:12

kat mana nk dpt kn puppy linux tu?

Comment by sufian
2013-01-11 22:21:07
 
 
Comment by 5rux Subscribed to comments via email
2013-01-12 09:53:20

sory for ask..so kalo nk buat portable boot utk Puppy Linux kne copy sume files ISO tu dlu ek? or sy perlu choose je kt Distribution dlm unetbootin tu? sy gune netbook & xde cd-rom drive.. TQ :)

Comment by sufian
2013-01-13 22:43:26

rasanya kat sini ada diterangkan: http://sufian.info/2011/02/bel.....ppy-linux/

 
 
Comment by ssiii Subscribed to comments via email
2013-01-21 12:52:40

hiii saya nak tanya,, kalau external hardisk keluar kena format apa maslaah dia? macammana nak selamatkn data kat dalam tu?

 
Comment by ssi Subscribed to comments via email
2013-01-22 12:58:29

hii saya nak tanya, macamna nak dapatkan kembali file didalam external hardisk yg kne format?

 
Comment by na Subscribed to comments via email
2013-01-30 16:24:01

salam nk tanya…ada tak tau sapa2/kedai yg blh repair prob mcm ni..data kt external hardisk sy xleh bukak dan kena format..sy kurang arif psl IT tapi sy perlukan data dlm ni..t.ksh

 
Comment by nad Subscribed to comments via email
2013-02-25 12:32:32

salam..sye nk tnye, external sye sebelum nie ok.tpi kawan sye pinjam msuk kt lppy die tpi x leh nk bce..sye cube msuk blik kt lppy sye terus x bleh bce dh..external tue x pnah terjatuh pun..dlm tue bnyk data penting so mcm mana sye nk external tue bleh bce n data dlm tue x hilang…perlukan bantuaan

 
Comment by ann Subscribed to comments via email
2013-02-26 12:03:38

portable hd MY Book western digital 1T bila cucuk cuma lampu berkelip, then terus mati. macam mana nak dapatkan data serta kerja2 pejabat dari tahun 2008 lagi. perlu hantar ke kilang WD di penang ker sebab ada sofware dan password bila nak guna My book ni.

 
Comment by az zahra Subscribed to comments via email
2013-03-14 10:13:20

salam …
mohon pertolongan krn saya mmg kurang arif bab pendrive ..
baru2 ni pendrive saya telah digunakan oleh org lain, bila saya bukak kat pc dan laptop saya ia dah tak detect pendrive tu lagi. Saya cuba install ape2 web utk repair .. dan yang keluar “USB flash disk not found”. saya dah cuba kat RUN tapi tak dpt detect drive f tu.

saya perlukan semula file2 dlm tu sbb terlalu penting bagi saya. Boleh dapatkan semula ker file2 dlm pendrive tu?

 
Comment by radzey Subscribed to comments via email
2013-05-07 12:14:20

salam..

hardisk laptop sy tetibe keluar bunyi klik yg sgt kuat..macam reader dia berlaga ngan dinding case..and tak boleh nak boot window dah..sy try jadikan external hardisk tapi still x detect..tapi bile cabut, baru keluar notice utk format..sy x berani nak letak dlm freezer sbb takut effect kat data dlm tu..boleh ke sy pakai cara ni?

 
Comment by Edzone Subscribed to comments via email
2013-05-23 04:04:36

salam..
saya pakai Seagate Freeagent 500GB dan baru2 ni bila sy cucuk kt pc..dia kluar ” I / O Error ”
knapa ya? hrapa dpt solve sbb ada bnyk file pnting..
thx a lot sufia :D

 
Comment by nka Subscribed to comments via email
2013-06-05 16:05:50

saya nak tanya..jika HDD kita mengalami kerosakan dan disahkan
PLATTER (PIRING) crash..adakah data masih boleh diselamatkan?..
atau perlu kaedah tertentu bg menyelamatkan data..
data yg ad dlm HDD terlalu penting..kebanyakan berkaitan urusan kerajaan
cth lukisan projek, surat keluar masuk..dll

pohon penjelasan segera
ke email
saya personally

amani.ammar6163@gmail.com

 
Comment by omega
2013-07-31 17:39:08

cuba pakai recuva

 
Comment by wan haris
2013-11-13 23:01:01

salam… ada x sape2 yg boleh repair pen drive utk data recovery ?

 
Comment by acap Subscribed to comments via email
2013-12-18 21:15:19

bro kalau hardisk corrupt mcm mana nak ambik fail2 dalam hard disk tu..?? bg tau secepat mungkin bro.. urgent..

 
Comment by adinz Subscribed to comments via email
2014-02-13 17:20:40

salam bro macam mana nak handle kalau notebook x bleh booting? kat window keluar mcam ni je

window failed to start. a recent hardware or software change might be the cause. to fix the problem:
1. insert your window installation disc and restart your computer.
2. choose your language setting. and then click “next”‘
3. click “repair your computer”.

if you do not have this cd. contact your system administrator or computer manufacturer for assistance.
Status : 0xc000000f

info: the boot selection failed because a required device is inaccessible..

ha macam tu je yang keluar x bleh booting langsung.. bro ada cara ke nak buat benda ni please.. ^^

 
Comment by meerock Subscribed to comments via email
2014-02-24 00:33:37

as salam…
bro,nak tanya…saya ada menyimpan banyak files,folder,mp3,gambar2,dll kat dl ext hd..
masalahnya,baru2 ni,bila saya bukak gambar2,kebanyakkan rosak seperti gambar kat filem(negetif)tu…cth:- gambar2 tu jd bergaris2,kaler dia overwrite gambar,gambar berlapis2…agak2nya ada x software yg boleh kembalikan keadaan gambar saya tu jd spt sediakala(elok)?
terima kasih…

 
Name (required)
E-mail (required - never shown publicly)
URI
Subscribe to comments via email
Your Comment (smaller size | larger size)
You may use <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong> in your comment.

CommentLuv badge

Trackback responses to this post

Setiap artikel di dalam blog ini adalah hakcipta penulis. Sekiranya anda ingin menyalin artikel ini, anda perlu:
1. Menghubungi penulis terlebih dahulu.
2. Menyatakan url blog ini (http://sufian.info) adalah sumber rujukan artikel.
Contoh Script: <a href="http://Sufian.info/" title="Blog Sufian.Info">Blog Sufian.Info</a>