Cara Mengembalikan Data Yang Hilang (Recover Data External Hard Disk, Pendrive) – Siri 1

logo-puppy-linux
Kehilangan data adalah salah satu perkara yang amat membimbangkan, sekali terkena mungkin akan menyebabkan kita menjadi sedikit serik / trauma, tetapi yang baiknya akan menjadikan kita lebih berhati-hati pada masa akan datang. Apa yang ingin saya fokuskan pada kali ini ialah kehilangan data pada hard disk/ external hard disk/ pendrive semasa menggunakan Windows.

Punca-Punca Kerosakan Hard Disk:

  1. Hard Disk terjatuh/ terhentak dengan kuat
  2. Overheat, hard disk yang digunakan menjadi terlalu panas
  3. Komputer hang dan kita terus cabut external hard disk / pendrive
  4. Kerosakan partition table.
  5. dan bermacam-macam lagi yang sukar untuk ditafsirkan. Pendek kata hard disk dah nak rosak!

Simptom-Simptom/ Kesan Kerosakan Hard Disk/ Pendrive

  1. Hard Disk berbunyi “tek, tekk, tekk..” seperti kipas syiling yang rosak
  2. BIOS/ Komputer tidak dapat mengesan hard disk langsung
  3. Data hilang begitu sahaja
  4. Keluar mesej “format disk” apabila hendak membuka drive tersebut

Bagi simptom kerosakan hard disk “1”, biasanya hard disk tersebut memang telah rosak, kadangkala disebabkan power supply yang rosak (electrical short). Mungkin data pada partition tertentu masih boleh diselamatkan dengan kaedah seterusnya…

Bagi simptom kerosakan hard disk “2”, anda boleh periksa cabling hard disk yang berkemungkinan longgar. Jika external hard disk, mungkin cable penyambung sahaja yang rosak. Gantikan sementara dengan cable penyambung yang lain.

Bagi kerosakan “3” dan “4”, anda mungkin boleh mencuba kaedah yang diterangkan selanjutnya. Pastikan anda tidak format dahulu hard disk/ pendrive tersebut.





Kaedah Mengembalikan Data Menggunakan 3rd Party Open Source OS

    Ada berbagai-bagai open source rescue disk yang anda boleh cuba, contohnya knoppix, parted magic, trinux …
    Kali ini, saya memberikan contoh penggunaan Puppy Linux sebagai rescue disk (hanya 100MB ruang pendrive diperlukan).

  1. Buat bootable Pupply Linux, sama ada dengan menggunakan CD atau pendrive. Rujuk artikel membuat bootable pendrive menggunakan UNetbootin bagi membuat bootable pendrive yang diisi perisian Puppy Linux. Anda hanya perlu pilih “Puppy Linux” dan klik “OK”.
    Cara-Membuat-Bootabel-Puppy-Linux
  2. Restart komputer dan Boot Komputer Menggunakan Pendrive Bootable Puppy Linux. Boot menggunakan CD jika anda menggunakan CD Bootable Puppy Linux
  3. Layari sistem operasi Puppy Linux (tidak jauh beza dengan Windows) dan kenalpasti drive hard disk (hda/ hdb/ hdc), external hard disk atau pendrive (sda/ sdb/ sdc) yang mengandungi data yang anda ingin dapatkan semula. Jika dah jumpa, cepat-cepatlah copy ok…
    puppy-linux-screenshot

* Setiap hard disk/ pendrive perlu diklik mount sebelum menggunakannya.
* Unmount boleh dianggap sebagai “safe remove drive”.

** Untuk membuat backup data, anda boleh merujuk artikel ini -> Cara Membuat Backup Data

Related Posts:

sufian

"Ilmu itu lebih bermanfaat jika disampai-sampaikan..."

143 thoughts to “Cara Mengembalikan Data Yang Hilang (Recover Data External Hard Disk, Pendrive) – Siri 1”

  1. sy punya western digital external hard disk pn x detact, sy pos kt bro untuk recover bleh x,nk anto low yat @ imbi mahal btul dian caj

  2. sala..sy nk tnya skit,..external sy x leh detect,..dan ade byi krek2..bile adjust dye pnyer penyambung,.keluar ‘removable disc’..x bleh bkak,..bleh tlong x?..byak asigmen pnting dlam 2..

  3. kalau tak boleh detect, tu mungkin mekanikal problem.. saya pun tak reti / tak pernah buat…

    memang ada kedai2 tertentu boleh buat, tapi memang mahal..
    data penting, memang peluang depa hentam harga mahal..

  4. Salam..

    Nak tny… external hard disk saya tak dpt detect kat Windows, kalau detect pun dia suruh format…
    Saya try pasang kt linux, detect, tp tak boleh mount disbbkan ext hdd saya ntfs.. tak support katenye…
    Saya dah try mcm2 cara, cth : install ntfs-3g, fuse… tp still tak boleh nak mount..

    Ade suggestion ape2 tak?

    Thanks in advance! 🙂

  5. Salam,

    saya pernah backup juga bootable linux cd – knoppix. pernah juga backup ntfs guna knoppix ni.

    kalau tak boleh juga, cuba guna linux versi latest.. mungkin versi terkini boleh mount ntfs ni..

  6. Salam..
    Sy pakai externak hard disk seagate 1tb masa awal2 pakai lpas bli xde mslh.xsmena2 cucuk kt pc trus kua notification kate device is not recognised.bila cucuk lampu ok je menyala.bole tolong cane nk wat?nk format blk xdpt lak sbb mmg xdetect.tolong bro
    Thanks

  7. sory for ask..so kalo nk buat portable boot utk Puppy Linux kne copy sume files ISO tu dlu ek? or sy perlu choose je kt Distribution dlm unetbootin tu? sy gune netbook & xde cd-rom drive.. TQ 🙂

  8. hiii saya nak tanya,, kalau external hardisk keluar kena format apa maslaah dia? macammana nak selamatkn data kat dalam tu?

  9. salam nk tanya…ada tak tau sapa2/kedai yg blh repair prob mcm ni..data kt external hardisk sy xleh bukak dan kena format..sy kurang arif psl IT tapi sy perlukan data dlm ni..t.ksh

  10. salam..sye nk tnye, external sye sebelum nie ok.tpi kawan sye pinjam msuk kt lppy die tpi x leh nk bce..sye cube msuk blik kt lppy sye terus x bleh bce dh..external tue x pnah terjatuh pun..dlm tue bnyk data penting so mcm mana sye nk external tue bleh bce n data dlm tue x hilang…perlukan bantuaan

  11. portable hd MY Book western digital 1T bila cucuk cuma lampu berkelip, then terus mati. macam mana nak dapatkan data serta kerja2 pejabat dari tahun 2008 lagi. perlu hantar ke kilang WD di penang ker sebab ada sofware dan password bila nak guna My book ni.

  12. salam …
    mohon pertolongan krn saya mmg kurang arif bab pendrive ..
    baru2 ni pendrive saya telah digunakan oleh org lain, bila saya bukak kat pc dan laptop saya ia dah tak detect pendrive tu lagi. Saya cuba install ape2 web utk repair .. dan yang keluar “USB flash disk not found”. saya dah cuba kat RUN tapi tak dpt detect drive f tu.

    saya perlukan semula file2 dlm tu sbb terlalu penting bagi saya. Boleh dapatkan semula ker file2 dlm pendrive tu?

  13. salam..

    hardisk laptop sy tetibe keluar bunyi klik yg sgt kuat..macam reader dia berlaga ngan dinding case..and tak boleh nak boot window dah..sy try jadikan external hardisk tapi still x detect..tapi bile cabut, baru keluar notice utk format..sy x berani nak letak dlm freezer sbb takut effect kat data dlm tu..boleh ke sy pakai cara ni?

  14. salam..
    saya pakai Seagate Freeagent 500GB dan baru2 ni bila sy cucuk kt pc..dia kluar ” I / O Error ”
    knapa ya? hrapa dpt solve sbb ada bnyk file pnting..
    thx a lot sufia 😀

  15. saya nak tanya..jika HDD kita mengalami kerosakan dan disahkan
    PLATTER (PIRING) crash..adakah data masih boleh diselamatkan?..
    atau perlu kaedah tertentu bg menyelamatkan data..
    data yg ad dlm HDD terlalu penting..kebanyakan berkaitan urusan kerajaan
    cth lukisan projek, surat keluar masuk..dll

    pohon penjelasan segera
    ke email
    saya personally

    amani.ammar6163@gmail.com

  16. salam tuan,

    Bagaimana hendak buat password personal / jabatan tidak boleh dibuka orang lain.

  17. salam bro macam mana nak handle kalau notebook x bleh booting? kat window keluar mcam ni je

    window failed to start. a recent hardware or software change might be the cause. to fix the problem:
    1. insert your window installation disc and restart your computer.
    2. choose your language setting. and then click “next”‘
    3. click “repair your computer”.

    if you do not have this cd. contact your system administrator or computer manufacturer for assistance.
    Status : 0xc000000f

    info: the boot selection failed because a required device is inaccessible..

    ha macam tu je yang keluar x bleh booting langsung.. bro ada cara ke nak buat benda ni please.. ^^

  18. as salam…
    bro,nak tanya…saya ada menyimpan banyak files,folder,mp3,gambar2,dll kat dl ext hd..
    masalahnya,baru2 ni,bila saya bukak gambar2,kebanyakkan rosak seperti gambar kat filem(negetif)tu…cth:- gambar2 tu jd bergaris2,kaler dia overwrite gambar,gambar berlapis2…agak2nya ada x software yg boleh kembalikan keadaan gambar saya tu jd spt sediakala(elok)?
    terima kasih…

  19. Salam..saya nak tnya,hard disc sy rosak.dh bw ke kedai n still tunggu laptop sy siap.org yg repair tu gtau kmngkinan hanya sebahagian dokumen je akn brjaya back up.yg sebahagian lg mgkn xleh.so soalan sy,if dia ganti hard disc sy,leh x sy amik hard disc yg lama tu n try lg wat back up( dgn harapan semua dokumen bjya di bCk up la..huhu).bleh ker?akan dpt di back up ke x yer?ni nk kna try kedai lain la ni..harap awak leh kawab..thanx yer..

  20. bro..sy dh download linux tp knp file tu xleh baca…
    mcm mana nk download..if guna komputer biasa bole ke?

  21. Saya mengalami external hardisk tidak boleh dibaca..saya dah hantar kedai dan dier kata tidak boleh dipakai lagi..macam mana saya nak dapatkan data2 dlm external coz banyak benda penting…tolong!

  22. assalamualaikum..
    nk tanye kalo kite dah guna pupy linux tu..
    kita bolh guna balik ke hard disk tu?

  23. Salam…sy mengalami masalah yg sama iaitu external hard disk yg xboleh dipaparkan.msalahnya dlu boleh skrang x..sy dh gnakan cara manage dkt komputer tpi xde pun tulis fomat…mntk jasa baik untuk bgi cara yg mudah menyelesaikannya

  24. Salam,

    Nak tanye klau hard disk tu kita cucuk kat laptop dapat detect tp tiba2 lepas tu trus jd NFTS, maksudnye ape?
    Hard disk tu da rosak ke ape? ada cara tak nak recover balik semua data dalam hard disk tu balik?
    Mohon bantuan..thanks…

  25. salam,

    kalau hdisk kuar mcm format disk tu, mostly data still boleh dselamatkan lagi ke?

    then, cara ni still leh pakai ke kalu gune windows 7 8 10 pun?

  26. Assalamualaikum pak, Hardisk sya kalo dibuka dikomputer enggak kebac atau no. tapi kalo di televisi LED BISA DIBUKA FILM DAN FOTONYA.
    Bagaimana cara perbaikannya. terima kasih.

  27. Sy nk tnye…sy pnye external wd my passport xdapat detect kt pc tp ad view dkt tempat eject file…kt device pn ade cume xde kt my pc…bile sy pegi dekat disc mangmnt ad tp die tulis not instalized…yg tu ape maksud ye?sy kne gne cara ap untuk dptkn data dan gambr dlm external tu ye..tolonggg sy en sufian…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge