Terima kasih kerana melawat blog ini!

Kadangkala terdapat komputer yang tidak dapat download perisian (software) dengan baik, mungkin proses download yang lambat, terputus-putus, terutamanya jika file perisian tersebut agak besar. Sedangkan capaian internet komputer tersebut berkeadaan baik. Agak sukar untuk saya menjelaskan kenapa ia berlaku, kerana ia adalah bergantung terhadap struktur rangkaian (network) di mana komputer tersebut berada, umumnya pejabat yang mempunyai beberapa policies / konfigurasi yang hanya boleh diselidiki oleh pentadbir rangkaian itu sendiri. Contohnya masalah yang dialami oleh saudari zadira.

cara-mempercepat-download-downthemall

Oleh itu saya berikan beberapa cara download cepat yang boleh dicuba dengan menggunakan beberapa perisian, agar masalah download tersebut dapat diatasi. Perisian-perisian ini dapat membantu supaya anda boleh mempercepat download apa-apa files, malah anda boleh tangguh sekejap (jika hendak tutup komputer atau nak jimat network bandwidth) dan anda boleh sambung download semula bila keadaan sesuai!


Cara Mempercepat Download atau Download Beransur-Ansur

    Perisian-Perisian yang boleh dicuba adalah seperti berikut:

  • Add On Firefox: DownThemAll (pastikan anda tidak clear downthemall history supaya dapat sambung download semula pada masa lain).
    cara-download-cepat-downthemall
  • FlashGet
    cara-download-cepat-flashget
  • Internet Download Manager
    cara-download-cepat-ID-Manager
    cara-download-cepat-IM-unetbootin

Ada perisian lain lagi?? Saya biasa guna yang ini sahaja…

ps: sekiranya anda tidak menggunakan talian internet sendiri (contohnya di pejabat), pastikan aktiviti download anda tidak mengganggu bandwidth network. Jika tidak mungkin capaian internet anda akan di block!

Related Posts:

Tags: , , , , , , ,

RSS feed | Trackback URI

14 Comments »

Comment by syafiq.net
2011-03-01 13:24:20

jdownloader! free. the best bagi aku. tapi ada cons dia. dia guna java. quite heavy untuk masa yang lama.

Comment by sufian
2011-03-01 23:32:09

thanks.

nama pun ada “j” kat depan tu, memang khas guna java ler…

 
 
Comment by deCrewz
2011-03-02 01:54:40

Jai biasa guna IDM je, senang ckit.. Yang lain2 xpernah guna lgi.. Guna yg mna agak selesa je.. 🙂

Comment by sufian
2011-03-03 08:45:57

kalu internet ok, download “save as” biasa pun ok.. cuma setengah2 tmpt memang perlu guna software lain..

 
 
Comment by syahrilhafiz
2011-03-02 17:14:54

urm aku manual je, suka torrent, seed lebih baik daripada biasa.
yang lain dalam ubuntu rat apa tu jarang guna..

Comment by sufian
2011-03-03 08:47:14

ya, kalu ada masalah je baru guna tools tu..

 
 
Comment by Nerzhul Subscribed to comments via email
2011-03-03 11:07:04

IDM FTW!!

Comment by sufian
2011-03-03 13:15:35

setakat ni guna IDM memang hasil puashati..

 
 
Comment by papabear
2011-03-04 09:32:11

I am a Downthemall user. Memang bagus add-on ni!

Comment by sufian
2011-03-04 23:35:33

yup, memang guna Downthemall je kalu guna linux..

 
 
Comment by hafidz
2011-03-04 10:19:15

IDM memang rocks! =)

Comment by sufian
2011-03-04 23:37:00

rocks like a hurricane!

 
 
Comment by Khidhir
2011-03-04 23:47:58

Aku suka IDM.. Terbaik..

Comment by sufian
2011-03-07 09:08:35

ramai suka IDM skrang, dulu ramai guna flashget

 
 
Name (required)
E-mail (required - never shown publicly)
URI
Subscribe to comments via email
Your Comment (smaller size | larger size)
You may use <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> in your comment.

CommentLuv badge

Trackback responses to this post

Setiap artikel di dalam blog ini adalah hakcipta penulis. Sekiranya anda ingin menyalin artikel ini, anda perlu:
1. Menghubungi penulis terlebih dahulu.
2. Menyatakan url blog ini (http://sufian.info) adalah sumber rujukan artikel.
Contoh Script: <a href="http://Sufian.info/" title="Blog Sufian.Info">Blog Sufian.Info</a>