Terima kasih kerana melawat blog ini!

Pernah dengar alat pengesan yang digunakan untuk mengesan laptop yang disimpan dalam bonet kereta anda? Dunia sekarang makin canggih, asalnya alat tersebut digunakan untuk kegunaan yang baik, tetapi bila digunakan oleh orang yang tidak bertanggungjawab, maka alat tersebut digunakan untuk tujuan mencuri kereta pula!

Teringat masa kecik-kecik dulu, masa tu setiap TV / radio perlu ada lesen, jika tidak ada maka saman akan dikenakan. Hinggakan kalau kita sorok TV dalam rumah pun, pegawai yang datang untuk memeriksa lesen TV / radio tersebut pun masih tahu yang kita ni ada sorok TV / radio!!! (ayah saya dulu pernah kena saman walaupun radio rosak tidak digunakan 🙁 )

Di bawah ini adalah contoh alat yang digunakan untuk mengesan alat elektronik tersebut, ia dinamakan Inductive Amplifier.

inductive-amplifier-alat-kesan-laptop

Sumber: http://cikgucyber.blogspot.com/2011/04/alat-mencuri-komputer-riba-dan-alat.html

Related Posts:

  • No Related Posts

Tags:

RSS feed | Trackback URI

15 Comments »

Comment by decrewz
2011-04-13 03:33:01

Teringat pulak time sorok TV dulu.. Dulu, ayah Jai sorok TV kat semak belakang umah, kasi letak dalam hutan jauh2 sikit dari umh..

Comment by sufian
2011-04-14 14:37:42

memang ramai yg buat, kalau tak silap kira mahal jugak la bayaran lesen masa tu..

 
 
Comment by syahrilhafiz
2011-04-13 20:37:16

ooo ini rupanya yang diorang guna
bahaya2, elak la letak barang2 bernilai elektronik dalam kereta

Comment by sufian
2011-04-14 14:39:29

org cakap, kalau nak ke tandas sekejap pun elok bawak sekali!

 
 
Comment by dnoBiz
2011-04-13 22:33:50

Alat ni mampu membuatkan kita mengalami dua kerugian..
laptop Ilang dan cermin kenderaan dipecahkan

Comment by sufian
2011-04-14 14:41:46

tak taulah kalau walkman / radio dalam bonet pun boleh detect signal yg sama.. tak pasal2 pulak kena pecah cermin!

 
 
Comment by papabear
2011-04-16 23:41:26

dulu masa laptop kena curi dari dalam kereta polis ada jugak cerita pasal benda nih..

Comment by sufian
2011-04-20 11:45:48

owh, bro pernah kena curi laptop rupanya.. (tak pernah dengar org hilang laptop pastu polis jumpa dan pulangkan pada tuan punya setakat ni..)

 
 
Comment by Ali ridha
2011-04-19 15:53:55

sepatutnya alat ni gunakan ke
jalan kebaikan.

blog pun kena jaga juga.
takut kena godam.

Comment by sufian
2011-04-20 11:46:34

blog pernah kena godam ke?

 
 
Comment by ixbarr
2011-04-24 15:33:18

tv aku dulu ada tingkap leh buka tutup…hahah….

salam singgah…

Comment by sufian
2011-04-29 10:19:46

kalau dah tak guna boleh buat aquarium tu.. hehe

 
 
Comment by Khidhir
2011-05-06 19:19:47

apa tujuan alat ni sebenarnya (dari segi kebaikan la)? cam bes je. berapa eh harga nye..

Comment by sufian
2011-05-07 11:28:09

utk detect kot2 ada arus elektrik yang tersembunyi.. cth: cabling elektrik dalam tanah.

dlm link source tu ada penerangan lebih terperinci…

 
 
Comment by Saiful Sarwan Subscribed to comments via email
2013-11-29 17:01:49

cinabeng betol dasar penyamun

 
Name (required)
E-mail (required - never shown publicly)
URI
Subscribe to comments via email
Your Comment (smaller size | larger size)
You may use <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> in your comment.

CommentLuv badge

Trackback responses to this post

Setiap artikel di dalam blog ini adalah hakcipta penulis. Sekiranya anda ingin menyalin artikel ini, anda perlu:
1. Menghubungi penulis terlebih dahulu.
2. Menyatakan url blog ini (http://sufian.info) adalah sumber rujukan artikel.
Contoh Script: <a href="http://Sufian.info/" title="Blog Sufian.Info">Blog Sufian.Info</a>