Terima kasih kerana melawat blog ini!

Artikel ini adalah bagi menjawab soalan saudari logeswary berkenaan cara download video dari Youtube.com. Sebenarnya terdapat banyak website, perisian dan kaedah untuk download video dari Youtube, tetapi cara yang saya tunjukkan ialah kaedah yang biasa saya gunakan.

Cara Download Video Dari Youtube

Website yang sering saya gunakan bagi tujuan download video dari Youtube ialah KeepVid.com.

  1. Sebagai contoh, saya hendak download video lagu 1 Malaysia dari Youtube, maka saya perlu copy url address nya terlebih dahulu. cara-download-video-dr-youtube
  2. Buka website keepvid.com, Kemudian letakkan url address tadi di ruang yang disediakan. Kemudian klik “Download”. cara-download-video-youtube
  3. Selepas itu ikut sahaja arahan seterusnya untuk download file tersebut. Anda juga boleh menggunakan cara cepat download video yang telah saya tunjukkan sebelum ini.

Update: Info update dari komen di bawah, saudari “sya” juga menyatakan terdapat cara download video dari youtube daripada website savevid.com.

Cara Download Video Dari Youtube Bagi Pengguna Ubuntu

Namun, sekiranya anda menggunakan Ubuntu, anda boleh download video Youtube dengan lebih mudah!

  1. Buka Youtube dan mainkan video tersebut di Youtube sehingga habis.
  2. Jangan tutup website Youtube tersebut lagi!
  3. Sekarang anda buka File Browser dan pergi ke direktori /tmp
  4. Salin segera file temporary flash youtube tersebut (*.flv) dan buka file tersebut menggunakan FLV Player pula nanti.

Related Posts:

Tags: , , , ,

RSS feed | Trackback URI

6 Comments »

Comment by decrewz
2011-05-02 23:14:48

Laju x kalo download guna cara camni?

Comment by sufian
2011-05-03 04:02:15

aku download ok je, tak taulah kalu sebab capaian internet aku ok.. lagipun dalam keepvid tu kan ada pilihan untuk jenis download.

kalau pilih download laju, maka kualiti video kurang.
kalau pilih download slow sket, tapi kualiti video bagus.

 
 
Comment by sya whatever
2011-05-04 22:30:17

salaam, sekadar perkongsian

sy dulu selalu je download guna KEEPVID nih tapi sampai satu masa, keepvid tu cam dah jadi xbest..

so skg ni sy lebih suka download kat SAVEVID.COM je… lebih kurang je savevid.com dan keepvid.com nih..tapi savevid much better even if internet slow.. ^^

selain aku ada gak download guna internet download manager (idm)…sbnrnya idm nih lagi laju ^^

Comment by sufian
2011-05-07 11:26:46

salam,

oo macam tu ke.. skrg pun dah jarang guna keepvid ni sebenarnya.. thanks bagi update info.

 
 
Comment by matamusafir
2011-08-09 02:19:46

Sekadar berkongsi..

Mungkin boleh buat care saya jugak…^_^

[Disini]

Comment by sufian
2011-08-16 15:34:15

terima kasih, sekarang ni dah makin banyk solution

 
 
Name (required)
E-mail (required - never shown publicly)
URI
Subscribe to comments via email
Your Comment (smaller size | larger size)
You may use <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> in your comment.

CommentLuv badge

Trackback responses to this post

Setiap artikel di dalam blog ini adalah hakcipta penulis. Sekiranya anda ingin menyalin artikel ini, anda perlu:
1. Menghubungi penulis terlebih dahulu.
2. Menyatakan url blog ini (http://sufian.info) adalah sumber rujukan artikel.
Contoh Script: <a href="http://Sufian.info/" title="Blog Sufian.Info">Blog Sufian.Info</a>