Terima kasih kerana melawat blog ini!

Sebelum ini saya tunjukkan bagaimana menggunakan virtual keyboard, tetapi kali ini cara menggunakan virtual mouse pula.

Sebelum anda mendapatkan mouse ganti yang baru sekiranya mouse yang anda gunakan bermasalah, anda boleh mencuba cara virtual mouse ini buat sementara waktu.


Cara Guna Virtual Mouse (Windows)

  1. Pergi ke Start > Control Panel > Accessibility Options
    virtual-mouse-1
  2. Pilih “Use MouseKeys”. Klik Apply dan OK.
    virtual-mouse-2
  3. Kini anda boleh guna menggunakan mouse dengan menggunakan NumLock Keypad pada keyboard anda. Gunakan butang keyboard “Ctrl” / “Shift” + nombor numlock 2 / 4 / 6 / 8 untuk menggunakannya. Butang keyboard “logo right click” juga boleh digunakan.

* Sebelum membuat setting di atas, anda perlu menggunakan button “Tab”, “Spacebar”, “Enter”, “arah kiri kanan atas bawah” bagi membuat pilihan yang dikehendaki.

Related Posts:

Tags:

RSS feed | Trackback URI

4 Comments »

Comment by Khidhir
2011-05-06 19:21:03

Rasanya dah lama ada fungsi ni. Tapi tak pernah cuba pun. thanks kerana ingatkan..

Comment by sufian
2011-05-07 11:28:41

guna pun kalau terdesak je.. sebab leceh sket.

 
 
Comment by mohsufimohramli Subscribed to comments via email
2011-12-04 17:29:59

asalamualaikum…ble tlong x napa law aq click touch tab laptop xfunction?bla aq type run kat search program bru bole click ni kat laptop..asal aq bg on ja msti xleh click..amacam tu?

Comment by sufian
2011-12-12 11:47:05

waalaikumsalam,

pelik jugak tu, saya pun jarang guna touch tab ni.. hehe
mungkin ada masalah dengan driver kot..

 
 
Name (required)
E-mail (required - never shown publicly)
URI
Subscribe to comments via email
Your Comment (smaller size | larger size)
You may use <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> in your comment.

CommentLuv badge

Trackback responses to this post

Setiap artikel di dalam blog ini adalah hakcipta penulis. Sekiranya anda ingin menyalin artikel ini, anda perlu:
1. Menghubungi penulis terlebih dahulu.
2. Menyatakan url blog ini (http://sufian.info) adalah sumber rujukan artikel.
Contoh Script: <a href="http://Sufian.info/" title="Blog Sufian.Info">Blog Sufian.Info</a>