Terima kasih kerana melawat blog ini!

shift-hibernate

Pada ketika bersekolah dahulu, teringat subjek biologi yang menerangkan “hibernasi” (hibernate) yang memberikan contoh katak kutub yang melakukan aktiviti hibernasi semasa musim sejuk, dengan cara tersebut katak kutub itu dapat mengurangkan aktiviti yang menggunakan tenaga, kurang makan dan hanya membatukan diri sahaja seperti mati, tapi sebenarnya masih bernyawa. Oleh itu, tenaga dapat dijimatkan.

Fungsi Hibernate / Stand-By

Sama juga konsep hibernate pada komputer pada masa kini. Ia bertujuan dapat menjimatkan tenaga elektrik sekiranya komputer tidak aktif digunakan. Tujuan hibernate dan stand-by adalah sama, tetapi proses yang dilakukan adalah berbeza. Dengan melaksanakan hibernate / stand-by, komputer masih tidak dimatikan walaupun pada zahirnya nampak komputer telah pun padam (seperti shut-down). Untuk menggunakannya semula, pengguna perlu tekan butang ON sahaja.


Perbezaan Hibernate dan Stand-By

Hibernate akan menyimpan paparan / program yang ada ke dalam hard disk. Ia juga akan menyebabkan komputer lambat sedikit dibuka, sekiranya komputer kembali diaktifkan semula bagi menyambung kerja.

Berbeza pula dengan Stand-By dimana paparan / program semasa akan disimpan ke dalam RAM. Oleh itu, saiz RAM yang besar diperlukan. Sekiranya komputer (tidak menggunakan bateri seperti laptop) hendak menggunakan Stand-By, pastikan suis tidak dimatikan kerana fungsi mode Stand-By hanya berfungsi sekiranya komputer mempunyai sumber elektrik sahaja!

Keadaan Yang Tidak Memerlukan Fungsi Hibernate / Stand-By

Cuma hendak dikongsikan sedikit pengalaman, sekiranya laptop yang digunakan untuk taklimat / ceramah / pembentangan dan seumpanya.. pastikan anda tidak menggunakan mode hibernate atau stand-by langsung. Kerana sekiranya penceramah terlalu lama menerangkan sesuatu slide pembentangan, maka secara tiba-tiba komputer tersebut akan bertukar ke fungsi hibernate / stand-by. Kemudian kita yang bertugas sebagai juruteknik terpaksa naik ke pentas setiap kali untuk menyelesaikan keadaaan… nak ON semula ~5 minit, taklimat terganggu.. kemudian kita di atas pentas yang malu!

Fungsi-Hibernate

power-options-never-hibernate-stand-by

Related Posts:

Tags: , ,

RSS feed | Trackback URI

13 Comments »

Comment by Khidhir
2011-07-10 23:18:35

stakat ni xpernah jumpa lagi tgh present boleh hibernate.. mmg sedih la kalau jd camtu..

Comment by sufian
2011-07-19 04:23:39

kat tempat sy kerja memang selalu jadi, pastu bila jadi camtu.. masing2 tak nak naik pentas.. hehe

 
 
Comment by papabear
2011-07-14 20:41:53

selama ni tak mau ambil tau pun apa beza hibernate and standby.. thanks for sharing!

Comment by sufian
2011-07-19 04:24:15

🙂

 
 
Comment by hafidz
2011-07-18 14:59:27

aku masa memula tengah “gatal” blaja guna PC pernah melakukan kesilapan tersebut huhuhu 😛

Comment by sufian
2011-07-19 04:32:24

boleh juga gunakan taktik ni utk cukupkan masa presentation :p

 
 
Comment by Brain
2011-07-19 13:10:36

Pakai hibernate windows lebih cepat booting.

Comment by sufian
2011-07-20 00:35:06

secara teorinya, stand-by lebih cepat recover screen berbanding hibernate kerana stand-by hanya guna ram.

 
 
Comment by Mus
2011-07-26 23:31:29

oic.. begitu pulak bezanya
mmg jarang ambik port hal ni..
biasa shutdown jer

Comment by sufian
2011-07-26 23:48:28

prepare takut terkena..

 
 
Comment by utha Subscribed to comments via email
2012-07-15 15:41:39

sy gunakan bitlocker di windows 7 dan berhasil saya kunci di drive D ttp begitu saya lepas bitlocker entah berhasil atau tidak???
begitu saya kopy data drive D pakai fd tidak bisa saya kopy dan klu saya ingin format fd juga tidak bisa saya format
bitlocker saya simpan di sistem windows( save the recovery key to file ) bgm supaya pc saya bisa kembali normal
mohon bantuannya
semoga sukses selalu amin

Comment by sufian
2012-07-16 15:42:08

saya kurang faham soalan.. tapi saya tidak pernah gunakan software bitlocker

 
 
Comment by ultimatebot
2013-01-08 16:01:48

terima kasih kongsi pengalaman.. 😀

 
Name (required)
E-mail (required - never shown publicly)
URI
Subscribe to comments via email
Your Comment (smaller size | larger size)
You may use <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> in your comment.

CommentLuv badge

Trackback responses to this post

Setiap artikel di dalam blog ini adalah hakcipta penulis. Sekiranya anda ingin menyalin artikel ini, anda perlu:
1. Menghubungi penulis terlebih dahulu.
2. Menyatakan url blog ini (http://sufian.info) adalah sumber rujukan artikel.
Contoh Script: <a href="http://Sufian.info/" title="Blog Sufian.Info">Blog Sufian.Info</a>