Terima kasih kerana melawat blog ini!

sufian on February 12th, 2011

logo-real-vnc

Pernah satu ketika dahulu semasa saya bekerja di Kuantan, tiba-tiba mouse komputer saya bergerak sendiri! Pandai pula klik-klik program komputer… Saya yang pada ketika itu agak panik sedikit (ingatkan virus), terus menggerakkan mouse / tekan keyboard berkali-kali. Tiba-tiba ada panggilan telefon, “Woi, jangan kacaulah.. aku tengah remote komputer engkau ni!!!”. – Laa.. orang HQ kat KL tengah remote komputer saya rupanya.. (kawan sepejabat dah install perisian remote sebelum ni).

Rasanya situasi / pengalaman saya di atas dapat memberikan kefahaman yang lebih jelas berkenaan maksud remote komputer.

Dalam minggu ini, agak sibuk juga di pejabat. Banyak panggilan aduan yang diterima, akhirnya kerana hendak menjimatkan masa saya pun hanya remote sahaja komputer pengguna yang membuat aduan.

Sebenarnya terdapat banyak perisian remote komputer di internet, tetapi cara penggunaanya hampir sama. Contoh perisian remote komputer yang saya ingin terangkan ialah – Real VNC.

(Klik sini untuk baca seterusnya…)

Related Posts:

Tags: ,

Sekadar berkongsi cara menyelesaikan masalah pendrive / external hard disk not detected.

Situasi Masalah:
Kawan saya baru sahaja membeli external hard disk di KL, apabila pulang ke rumah didapati external hard disk tersebut tidak dikesan oleh komputer (no detect). Kalau nak format pun, bila buka “My Computer” pun masih tidak dijumpai. Adakah external hard disk tersebut rosak? Bagaimana untuk menyelesaikannya? Perlukah untuk menukar external hard disk yang baru?
(Klik sini untuk baca seterusnya…)

Related Posts:

Tags:

sufian on February 3rd, 2011

Selain VirtualBox, VMware juga adalah perisian yang digunakan bagi tujuan membuat komputer maya (virtual machine). Bezanya VMware adalah berbayar, manakala VirtualBox adalah percuma.

logo-vmware
(Klik sini untuk baca seterusnya…)

Related Posts:

Tags:

Setiap artikel di dalam blog ini adalah hakcipta penulis. Sekiranya anda ingin menyalin artikel ini, anda perlu:
1. Menghubungi penulis terlebih dahulu.
2. Menyatakan url blog ini (http://sufian.info) adalah sumber rujukan artikel.
Contoh Script: <a href="http://Sufian.info/" title="Blog Sufian.Info">Blog Sufian.Info</a>