Anti-Virus AVG Sesuai Untuk Komputer Tiada Internet

Lazimnya komputer lama yang diletakkan di rumah, khasnya untuk kegunaan anak-anak selalunya tiada sambungan internet. Memang telah menjadi kebiasaan komputer tersebut tidak dipasang sebarang anti-virus kerana susah untuk membuat update anti-virus. Mungkin juga kerana komputer tersebut tidak mempunyai data yang penting, oleh itu tiada apa yang perlu dirisaukan. Namun, sebenarnya komputer tersebutlah perlu diberi perhatian, selagi ia menggunakan Windows maka perlu dipasang anti-virus dan di update. Ini kerana anak-anak kebiasaannya kurang kesedaran untuk menjaga komputer dari sebarang virus, apa sahaja perisian (games) boleh dipasang, apa sahaja lagu boleh di salin dari pendrive yang dibawa dari cybercafe! Tidak mustahil virus yang terdapat pada komputer tersebut akan disalin pula kepada komputer yang lain!!!

gambar-logo-AVG

Bagi kes ini, saya menyarankan agar anda boleh mendapatkan anti-virus AVG kerana anda boleh membuat update anti-virus AVG secara manual.
(Klik sini untuk baca seterusnya…)

Related Posts:

Masalah Komputer Jadi Hang Selepas Install Anti Virus

Situasi Masalah:
En. Sufian (bukan nama sebenar) sangat teruja untuk membuat installasi anti-virus yang baru. Semasa beliau sedang membuat installasi anti-virus tersebut, tiba-tiba komputernya (windows) menjadi hang. Adakah perisian anti-virusnya bermasalah? Bagaimana untuk menyelesaikannya?
(Klik sini untuk baca seterusnya…)

Related Posts:

Belajar Guna Linux Dengan Puppy Linux

logo-puppy-linux

Ramai rakan-rakan saya yang telah “sebati” dengan Windows, agak keberatan untuk cuba menggunakan Linux, walaupun berbagai penjelasan diberikan (percuma, sekarang dah mudah, komputer lama pun boleh guna, tidak jauh beza dengan Windows, …) tetapi nampaknya semakin banyak pula soalan dan alasan untuk tidak menggunakannya. Saya faham, kalau nak berubah kepada sesuatu yang baru, biasanya memanglah begitu 🙂

Oleh itu, saya ingin memperkenalkan satu lagi Linux yang boleh anda cuba sekiranya ingin belajar-belajar berkenalan dengan Linux. Anda tidak perlu install dalam hard disk komputer anda, anda boleh jalankan Puppy Linux ini hanya menggunakan pendrive ataupun CD sahaja! Lagipun grafik Puppy Linux pun agak cun, menarik dan mudah digunakan… Kalau dah betul-betul puashati dan berminat, barulah install ke dalam hard disk.

Berikut ialah kelebihan menggunakan Puppy Linux…
(Klik sini untuk baca seterusnya…)

Related Posts:

Cara Mengembalikan Data Yang Hilang (Recover Data External Hard Disk, Pendrive) – Siri 1

logo-puppy-linux
Kehilangan data adalah salah satu perkara yang amat membimbangkan, sekali terkena mungkin akan menyebabkan kita menjadi sedikit serik / trauma, tetapi yang baiknya akan menjadikan kita lebih berhati-hati pada masa akan datang. Apa yang ingin saya fokuskan pada kali ini ialah kehilangan data pada hard disk/ external hard disk/ pendrive semasa menggunakan Windows.

Punca-Punca Kerosakan Hard Disk:

  1. Hard Disk terjatuh/ terhentak dengan kuat
  2. Overheat, hard disk yang digunakan menjadi terlalu panas
  3. Komputer hang dan kita terus cabut external hard disk / pendrive
  4. Kerosakan partition table.
  5. dan bermacam-macam lagi yang sukar untuk ditafsirkan. Pendek kata hard disk dah nak rosak!

Simptom-Simptom/ Kesan Kerosakan Hard Disk/ Pendrive

  1. Hard Disk berbunyi “tek, tekk, tekk..” seperti kipas syiling yang rosak
  2. BIOS/ Komputer tidak dapat mengesan hard disk langsung
  3. Data hilang begitu sahaja
  4. Keluar mesej “format disk” apabila hendak membuka drive tersebut

Bagi simptom kerosakan hard disk “1”, biasanya hard disk tersebut memang telah rosak, kadangkala disebabkan power supply yang rosak (electrical short). Mungkin data pada partition tertentu masih boleh diselamatkan dengan kaedah seterusnya…

Bagi simptom kerosakan hard disk “2”, anda boleh periksa cabling hard disk yang berkemungkinan longgar. Jika external hard disk, mungkin cable penyambung sahaja yang rosak. Gantikan sementara dengan cable penyambung yang lain.

Bagi kerosakan “3” dan “4”, anda mungkin boleh mencuba kaedah yang diterangkan selanjutnya. Pastikan anda tidak format dahulu hard disk/ pendrive tersebut.
(Klik sini untuk baca seterusnya…)

Related Posts:

Remote Komputer Orang Lain Dengan VNC

logo-real-vnc

Pernah satu ketika dahulu semasa saya bekerja di Kuantan, tiba-tiba mouse komputer saya bergerak sendiri! Pandai pula klik-klik program komputer… Saya yang pada ketika itu agak panik sedikit (ingatkan virus), terus menggerakkan mouse / tekan keyboard berkali-kali. Tiba-tiba ada panggilan telefon, “Woi, jangan kacaulah.. aku tengah remote komputer engkau ni!!!”. – Laa.. orang HQ kat KL tengah remote komputer saya rupanya.. (kawan sepejabat dah install perisian remote sebelum ni).

Rasanya situasi / pengalaman saya di atas dapat memberikan kefahaman yang lebih jelas berkenaan maksud remote komputer.

Dalam minggu ini, agak sibuk juga di pejabat. Banyak panggilan aduan yang diterima, akhirnya kerana hendak menjimatkan masa saya pun hanya remote sahaja komputer pengguna yang membuat aduan.

Sebenarnya terdapat banyak perisian remote komputer di internet, tetapi cara penggunaanya hampir sama. Contoh perisian remote komputer yang saya ingin terangkan ialah – Real VNC.

(Klik sini untuk baca seterusnya…)

Related Posts: