Game Lama Masih Boleh Digunakan

Mungkin anda masih ada menyimpan games lama sewaktu zaman windows 95 / 98 dahulu. Selalunya kalau game lama yang disimpan ni, tentulah kira seperti games favorite pada zaman dulu kan? 🙂

Rayman
game-lama-rayman

Video Orchestra Studio
game-lama-vos

Quest Of Glory IV – Shadow of Darkness
game-lama-shadows-of-darkness

Masalah yang timbul pada masa kini ialah mungkin CD game lama tersebut telah berkulat, maka anda boleh cuba cuci / baiki semula CD tersebut. Tetapi walaupun CD game tersebut berkeadaan baik sekalipun, ia tetap tidak dapat dipasang kerana masalah “tidak compatible dengan operating system Windows pada masa kini (Win7 / WinXP). Error message akan terpapar sekiranya anda cuba untuk install game lama ini…

Harap jangan cepat putus asa kerana mungkin masih ada penyelesaiannya.
(Klik sini untuk baca seterusnya…)

Related Posts:

Masalah Game Lama (Thief Eidos)

Bila belek-belek CD-CD Game lama, terjumpa pula game Thief The Dark Project. Memang seronok bila teringat masa dulu-dulu, sewaktu kemaruk main game. Cuba install semula game ni PC, walaupun skill dah tak macam dulu lagi..

game-lama-thief

Masalahnya baru je 5 minit running game ni, tiba-tiba game thief ni hang pula!! Terpaksa tekan Alt+Tab untuk hentikan program ni. Rupa-rupanya bukan game ni sahaja yang jadi masalah seperti ini, tetapi hampir semua game lama keluaran Eidos Entertainment akan jadi masalah yang sama. Setelah diperiksa, ada kemungkinan punca masalah ini adalah disebabkan game lama ini tidak compatible dengan dual processor yang digunakan. Penyelesaian adalah seperti di bawah:
(Klik sini untuk baca seterusnya…)

Related Posts:

WINE: Guna Perisian Windows Pada Ubuntu

Selalunya apabila beralih menggunakan sistem operasi Ubuntu, kerapkali pengguna akan mengalami masalah untuk menggunakan beberapa perisian yang compatible dengan Windows tetapi tidak compatible dengan Linux (Ubuntu) pula. Silap-silap kepala pun jadi buntu kerana tiada satu pun program yang boleh digunakan sekiranya selama ini hanya bergantung kepada Windows sahaja.

logo-wine-hq

Namun, sebenarnya masalah ini masih boleh diatasi dengan menggunakan perisian “orang tengah” diantara program yang compatible dengan Windows dengan sistem operasi Ubuntu. Perisian yang dimaksudkan ialah WINE. Walaupun namanya kurang sedap untuk disebut, tetapi ia hanya nama perisian sahaja, ia tiada kaitan langsung dengan air setan dan seumpamanya 🙂
(Klik sini untuk baca seterusnya…)

Related Posts: