Remote Komputer Orang Lain Dengan VNC

logo-real-vnc

Pernah satu ketika dahulu semasa saya bekerja di Kuantan, tiba-tiba mouse komputer saya bergerak sendiri! Pandai pula klik-klik program komputer… Saya yang pada ketika itu agak panik sedikit (ingatkan virus), terus menggerakkan mouse / tekan keyboard berkali-kali. Tiba-tiba ada panggilan telefon, “Woi, jangan kacaulah.. aku tengah remote komputer engkau ni!!!”. – Laa.. orang HQ kat KL tengah remote komputer saya rupanya.. (kawan sepejabat dah install perisian remote sebelum ni).

Rasanya situasi / pengalaman saya di atas dapat memberikan kefahaman yang lebih jelas berkenaan maksud remote komputer.

Dalam minggu ini, agak sibuk juga di pejabat. Banyak panggilan aduan yang diterima, akhirnya kerana hendak menjimatkan masa saya pun hanya remote sahaja komputer pengguna yang membuat aduan.

Sebenarnya terdapat banyak perisian remote komputer di internet, tetapi cara penggunaanya hampir sama. Contoh perisian remote komputer yang saya ingin terangkan ialah – Real VNC.

(Klik sini untuk baca seterusnya…)

Related Posts:

Pasang Komputer Maya (VirtualBox)

Logo-VirtualBox

Kini terdapat berbagai-bagai operating system yang boleh digunakan seperti Windows, Linux, Solaris, BSD, IBM OS/2… Sebut sahaja Windows mungkin kita terbayangkan Windows XP, Windows Vista, Windows 7. Jika Linux pula mungkin Ubuntu, Suse, Redhat dan berbagai-bagai lagi.

Pada masa dahulu, satu komputer biasanya ada satu operating system sahaja, tetapi kini anda boleh memasang lebih daripada satu operating system pada satu komputer. Ini adalah hasil daripada perkembangan teknologi dan terdapatnya komputer yang berspesifikasi tinggi bagi menyokong lebih daripada satu operating system.

Cara Memasang Lebih Operating System Dalam Satu Komputer

    Terdapat dua teknik bagi memasang lebih operating system pada komputer, iaitu:

  • Multi Boot
    – Terdapat dua atau lebih operating system dipasang pada komputer. Partition hard disk dibahagi-bahagikan mengikut keperluan operating systems. Tetapi hanya satu operating system sahaja digunakan pada satu-satu masa (boot).
  • Virtual Machine (Komputer Maya)
    – Terdapat dua atau lebih operating system dipasang pada satu operating system utama. Semua operating system boleh digunakan pada satu masa, tetapi komputer hendaklah mempunyai spesifikasi yang tinggi terutamanya Processor dan RAM. Terdapat banyak perisian bagi membuat virtual machine, contohnya VirtualBox, VMware, Microsoft Virtual PC dan lain-lain.

Kelebihan Menggunakan Virtual Machine

  • Anda boleh delete, copy (backup) operating system dengan mudah.
  • Sebarang masalah pada operating system didalam virtual machine tidak akan mengganggu operating system utama. Sebagai contoh; jika operating utama yang sedang digunakan ialah Windows, kemudian install Linux di dalam virtual machine. Sekiranya terdapat masalah pada Linux tersebut, ia tidak akan menjejaskan Windows.
  • Anda boleh tambah, buang apa-apa virtual operating system sesuka hati, tetapi operating system asal tetap ada. Contohnya kelas kursus komputer boleh install bermacam-macam operating system mengikut kursus yang akan dianjurkan. Setelah habis kursus, virtual operating system itu boleh dibuang dan hanya tinggal operating system yang asal sahaja. Senang kerja 🙂

(Klik di sini untuk baca seterusnya…)

Related Posts:

Perisian Backup / Clear CMOS

Saya pernah menerangkan cara untuk reset / clear CMOS sebelum ini, tapi kali ini pula saya cuba menunjukkan cara untuk clear CMOS menggunakan perisian pula. Sebenarnya saya pun baru sahaja cuba-cuba untuk menggunakan perisian ini.

Perisian yang dimaksudkan ialah CMOS De-Animator. Ianya adalah percuma. Ia menyokong sistem operasi Windows. Hanya perlu download dan mulakan perisian ini seperti gambar di bawah:
gambar-cmos-deanimator
(Klik sini untuk baca seterusnya…)

Related Posts:

Cara Upgrade / Update BIOS Menggunakan Pendrive

BIOS ialah program / perisian yang awal dilaksanakan apabila komputer dihidupkan. Konfigurasi berkenaan perkakasan komputer yang paling asas terdapat pada BIOS. Ia berfungsi dan bertujuan agar apa sahaja maklumat berkenaan perkakasan komputer yang dipasang pada motherboard akan dikenalpasti terlebih dahulu, kemudian mengenalpasti arahan awal yang perlu dilaksanakan, akhirnya barulah perisian sistem operasi sesebuah komputer dijalankan.

Tujuan Update BIOS

Perisian BIOS disimpan di dalam chip BIOS yang khas, merupakan program kekal yang dipasang pada komputer sejak dibuat di kilang lagi. Namun, bagi tujuan tertentu, perisian BIOS masih boleh di update (kemaskini) oleh pengguna.

    Diantara tujuan kenapa kita perlu update BIOS ialah:

  • Terdapat error “splash corrupt” pada BIOS.
  • Terdapat update terkini bagi menggantikan (upgrade) versi BIOS yang lama.
  • Sering berlaku masalah device yang tidak stabil disebabkan BIOS corrupt. Contohnya kadang-kadang USB port tidak dapat berfungsi (no detect), kadang-kadang ok pula.

(Klik sini untuk baca seterusnya…)

Related Posts:

Cara Buat Boot Disk Guna Pendrive (UNetbootin)

format-diskette-startup-disk
Masihkan anda ingat cara untuk buat system boot disk (MS-DOS startup disk) menggunakan disket floppy seperti gambar di atas? Boot Disk menggunakan disket floppy sering digunakan semasa penggunaan Windows 3.1 / 95 / 98 dahulu. Sekiranya anda mempunyai masalah untuk boot Windows, maka anda boleh gunakan disket floppy yang telah diinstallasi dengan perisian / program Windows system boot disk supaya komputer anda tidak hang begitu sahaja. Hasilnya komputer yang diboot menggunakan system boot disk ini akan dapat memulakan program MS-DOS, supaya anda boleh membetulkan ralat yang berlaku pada Windows boot.

Namun pada masa kini, rata-rata pengguna komputer tidak lagi menggunakan disket floppy! Kebanyakan pengguna hanya menggunakan pendrive bagi tujuan portable storage. Maka, bagi membuat system boot disk, pendrive digunakan bagi menggantikan disket floppy…
(Klik di sini untuk baca seterusnya…)

Related Posts: