Cara Memasang Jumper Front Panel

front-panel

Ada yang bertanyakan kepada saya cara untuk memasang jumper front panel. Saya tidak dapat menerangkannya secara keseluruhan kerana jumper front panel adalah tidak sama / standard diantara semua motherboard. Tambahan pula penerangan secara berdepan adalah lebih mudah difahami berbanding secara penerangan di blog ini, namun saya berikan sedikit tips pemasangan jumper front panel serba sedikit agar boleh dijadikan panduan.

Biasanya setiap motherboard ada memberikan petunjuk pemasangan jumper front panel, tetapi adalah lebih mudah sekiranya anda merujuk buku manual motherboard sekiranya ada. Anda juga tidak perlu risau sekiranya tersilap memasang jumper tersebut kerana sekiranya kesilapan berlaku, biasanya ia hanya menyebabkan sesuatu fungsi front panel itu tidak boleh digunakan sahaja.
(Klik sini untuk baca seterusnya…)

Related Posts:

Berhati-Hati Windows Hibernate / Stand By

shift-hibernate

Pada ketika bersekolah dahulu, teringat subjek biologi yang menerangkan “hibernasi” (hibernate) yang memberikan contoh katak kutub yang melakukan aktiviti hibernasi semasa musim sejuk, dengan cara tersebut katak kutub itu dapat mengurangkan aktiviti yang menggunakan tenaga, kurang makan dan hanya membatukan diri sahaja seperti mati, tapi sebenarnya masih bernyawa. Oleh itu, tenaga dapat dijimatkan.

Fungsi Hibernate / Stand-By

Sama juga konsep hibernate pada komputer pada masa kini. Ia bertujuan dapat menjimatkan tenaga elektrik sekiranya komputer tidak aktif digunakan. Tujuan hibernate dan stand-by adalah sama, tetapi proses yang dilakukan adalah berbeza. Dengan melaksanakan hibernate / stand-by, komputer masih tidak dimatikan walaupun pada zahirnya nampak komputer telah pun padam (seperti shut-down). Untuk menggunakannya semula, pengguna perlu tekan butang ON sahaja.
(Klik untuk baca seterusnya…)

Related Posts:

Cara Baiki Masalah Perisian di Ubuntu Dengan Mudah

Baru-baru ini, saya mengalami masalah untuk membuka website youtube. Website youtube boleh dibuka, tetapi video tidak boleh dilihat kerana masalah flash plugin error. Pelik juga kerana sebelum ini tiada masalah pun. Rupa-rupanya ada beberapa update sebelum ini yang menyebabkan perubahan pada plugin yang telah dipasang.

Secara kebiasaannya saya perlu pergi ke website flash untuk download dan install semula plugin flash, tetapi kali ini saya cuba cari penyelesaian lain pula. Ada jumpa cara command line untuk membaikinya, tetapi saya cari dulu penyelesaian yang lain yang lebih mudah, kalau-kalau ada. Akhirnya saya merujuk kepada saudara admin blog sumberterbuka.net, (cara paling mudah sebenarnya ialah “bertanya kepada yang pakar” :D). Terima kasih sumberterbuka.net!

Terlupa pula ubuntu menyediakan cara penyelesaian sangat mudah ini…
(Klik sini untuk baca seterusnya…)

Related Posts:

Masalah Game Lama (Thief Eidos)

Bila belek-belek CD-CD Game lama, terjumpa pula game Thief The Dark Project. Memang seronok bila teringat masa dulu-dulu, sewaktu kemaruk main game. Cuba install semula game ni PC, walaupun skill dah tak macam dulu lagi..

game-lama-thief

Masalahnya baru je 5 minit running game ni, tiba-tiba game thief ni hang pula!! Terpaksa tekan Alt+Tab untuk hentikan program ni. Rupa-rupanya bukan game ni sahaja yang jadi masalah seperti ini, tetapi hampir semua game lama keluaran Eidos Entertainment akan jadi masalah yang sama. Setelah diperiksa, ada kemungkinan punca masalah ini adalah disebabkan game lama ini tidak compatible dengan dual processor yang digunakan. Penyelesaian adalah seperti di bawah:
(Klik sini untuk baca seterusnya…)

Related Posts:

Cara Baiki CD Rosak

CD adalah salah satu storan yang digunakan bagi menyimpan data. Mudah dibawa, disimpan dan digunakan. Tetapi ia mudah rosak dan mungkin juga berkulat sekiranya tidak dijaga dengan sebaiknya. Sekiranya CD tersebut rosak, maka berkemungkinan semua data di dalam CD tersebut tidak dapat dibaca. Bagi CD multimedia (movie) pula, mungkin akan mengalami gangguan pada kualiti gambar atau tidak dapat dibaca langsung.

Namun sebenarnya CD tersebut masih ada peluang untuk dibaiki bergantung jenis kerosakan pada CD tersebut. Sebagai contoh, sekiranya CD tersebut patah atau mempunyai calar yang teruk, maka ia tidak dapat dibaiki langsung. Tetapi sekiranya CD tersebut berkulat atau mengalami calar yang tidak ketara, ada kemungkinan CD tersebut dapat dibaiki. Cara yang ingin saya tunjukkan bukanlah menjamin 100% CD dapat dibaiki, anda boleh cuba sendiri untuk memastikan CD tersebut dapat dibaiki ataupun tidak…
(Klik sini untuk baca seterusnya…)

Related Posts: