Kenapa Kipas Processor Penting?

Gambar Processor Fan

Kepentingan Kipas Processor (Processor Fan)

Pentingkah kipas untuk processor ini? Kalau tidak dipasang boleh tak?

Sudah tentu kipas processor adalah sangat penting kepada processor. Sehinggakan kini telah ada “teknologi penyejuk processor menggunakan air” bagi menggantikan kipas processor ini. Masih tujuan yang sama iaitu untuk menyejukkan processor.

Pernah dibuat kajian supaya processor dihidupkan tanpa memasang kipas processornya sekali, kesannya processor tersebut hanya dapat bertahan selama beberapa minit sahaja, kemudian berasap dan terbakar. Ini kerana processor menjalankan operasi komputer pada keupayaan dan kelajuan yang sangat tinggi, pada setiap masa ia dihidupkan. Sebab itu semakin maju teknologi processor, semakin kuranglah tenaga elektrik (power consumption) yang digunakan, supaya processor tersebut dapat beroperasi dengan lebih laju.

Kipas processor yang tidak dipasang dengan ketat boleh menyebabkan kerosakan processor atau komputer “hang”. Oleh itu, pastikan kipas processor telah dipasang dengan baik seperti panduan pemasangan kipas processor yang telah ditunjukkan. Anda juga boleh melihat kelajuan kipas processor di BIOS, sekiranya sensor kipas processor telah dipasang.

Avatar for sufian

Author: sufian

"Ilmu itu lebih bermanfaat jika disampai-sampaikan..."

Setiap artikel di dalam blog ini adalah hakcipta penulis. Sekiranya anda ingin menyalin artikel ini, anda perlu:
1. Menghubungi penulis terlebih dahulu.
2. Menyatakan url blog ini adalah sumber rujukan artikel.

2 thoughts on “Kenapa Kipas Processor Penting?”

 1. oh…iyaya…..tapikan kalo kipas di prosesor kendor/loncer…..itu akan menyebabkan komputer akan menyala beberapa detik saja…..
  terkadang klo pana….gue make kipas angin yg di taro di samping CPU
  hehehehe…..

  1. ya, komputer akan mati secara tiba2 sekiranya kipas processor tidak ketat/longgar.. kerana processor akan cepat panas.

   kipas angin boleh juga, tapi kurang praktikal, lebih2 lagi kalu penutup casing dibuka, boleh jadi berbahaya dan bayangkan kalau termasuk air dll..

   * maaf jika tersilap faham/translate, agak berbeda juga bahasa indonesia dan malaysia ya 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *