Cara Membaiki Kad (RAM / Graphic Card) Menggunakan Getah Pemadam

Bagi yang menggunakan komputer lama, selalunya mengalami masalah komputer “tidak stabil”. Ada berbagai-bagi puncanya, tetapi kali ini saya hendak menumpukan kepada masalah terhadap kad yang telah dipasang, contohnya RAM, graphic card, dan seumpamanya.




Contoh Simptom Kerosakan Komputer:

  • – Paparan Monitor kelihatan bergaris-garis.
  • – Kadang-kadang komputer boleh dihidupkan, kadang-kadang tidak boleh pula.
  • Punca Kerosakan:

    Kaki pada kad RAM / Graphic Card telah kotor / berabuk.

    Cara Membaiki Kerosakan:

    Keluarkan RAM / Graphic Card tersebut, gunakan getah pemadam untuk digosokkan pada kaki kad tersebut sehingga berkilat semula (seperti di gambar).
    Pasang semula kad tersebut dan uji pemasangan.

    Gosok RAM dengan getah pemadam

    Baiki Graphic Card dengan getah pemadam

    * Ini hanyalah salah satu kaedah yang boleh digunakan sekiranya terdapat kerosakan RAM / Graphic Card yang boleh anda cuba, bukanlah penyelesaian terhadap semua masalah RAM / Graphic Card.

    Avatar for sufian

    Author: sufian

    "Ilmu itu lebih bermanfaat jika disampai-sampaikan..."

    Setiap artikel di dalam blog ini adalah hakcipta penulis. Sekiranya anda ingin menyalin artikel ini, anda perlu:
    1. Menghubungi penulis terlebih dahulu.
    2. Menyatakan url blog ini adalah sumber rujukan artikel.

    18 thoughts on “Cara Membaiki Kad (RAM / Graphic Card) Menggunakan Getah Pemadam”

    1. salam bro sufian nak tanya sikit…
      pc saya…ni dia blh on tapi tak da display..
      saya dh (pemadam RAM DISPLAY CARD) tapi tak boleh jugak…
      tolong saya…

    2. HDD dari rumah pindah macam tu aje… buat format baru dan partion baru pun jadi juga, yang peliknya bila saya pasang balik kat comp kat rumah sya dapat format macam biasa dan dapat digunakan.

    3. bro sufian boleh bantu tak…
      saya telah format komputer pejabat saya, bila saya install window dia run macam biasa,,, tiba2 dia keluar not error hard drive *hard drive damage. saya tukar HDD baru pun sama juga dn cara terakhir saya ambik HDD dlm komputer saya yangsy guna kat rumah pun jadi Error hard drive…. pening ni giler… tolong btahu cara saya nak selesaikannya

      1. 1 – cuba full format hard disk.. dan buat partition. mungkin hard disk tersebut memang betul2 rosak.
        2 – kalau pindah2 hard disk, akan wujud error sebab driver hardware adalah berbeza. hard disk dari rumah tu di format atau pindah camtu je?

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *