Ubahsuai CD Installer Windows (Slipstream)

Bagi sesiapa yang bekerja yang sering terlibat dengan installasi operating system, kadangkala timbul pula rasa bosan. Sebagai contoh juruteknik komputer yang perlu membuat installasi Windows yang sama, berulang kali pada setiap hari. Sepertimana langkah-langkah installasi Windows yang telah saya tunjukkan.

Perkara yang amat membosankan ialah anda perlu tunggu installasi tersebut, lebih meletihkan lagi sekiranya komputer tersebut berspesifikasi rendah. Anda terpaksa tunggu untuk “setting network“, “setting domain“, installasi SATA drivers dan sebagainya. Jika sehari ada 50 komputer, seminggu?

Terdapat beberapa perisian open source yang anda boleh cuba untuk mengatasi masalah ini. Anda hanya perlu gunakan perisian ini untuk mengubahsuai CD / DVD Windows Installer anda.




nLite

gambar logo nlite

www.nliteos.com
– untuk Windows 2000, Windows XP, Windows 2003 Server

vLite

gambar logo vlite

www.vlite.net
– untuk Windows Vista, Windows 7

Avatar for sufian

Author: sufian

"Ilmu itu lebih bermanfaat jika disampai-sampaikan..."

Setiap artikel di dalam blog ini adalah hakcipta penulis. Sekiranya anda ingin menyalin artikel ini, anda perlu:
1. Menghubungi penulis terlebih dahulu.
2. Menyatakan url blog ini adalah sumber rujukan artikel.

4 thoughts on “Ubahsuai CD Installer Windows (Slipstream)”

    1. tgk pada setting yg kita nak buat..

      kalu dah letak product key tu, hanya utk standby cd kalau 1 komputer je rosak.
      kalu letak kat byk komputer, nanti dapat error “non genuine detected” pulak..

      biasa kalu kat pejabat, boleh buat pd banyak komputer, boleh setting domain, windows software, network setting dll..
      tapi bila dah install pun masih bleh ubah lagi selepas tu…

    1. banyak lak kursus kena attend hujung tahun ni, kena la korban sekejap blog ni..

      tak tau kenapa nlite tak terus extend utk support windows 7, tapi ok la sebab dah ada vlite

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *