Perisian Backup / Clear CMOS

Saya pernah menerangkan cara untuk reset / clear CMOS sebelum ini, tapi kali ini pula saya cuba menunjukkan cara untuk clear CMOS menggunakan perisian pula. Sebenarnya saya pun baru sahaja cuba-cuba untuk menggunakan perisian ini.

Perisian yang dimaksudkan ialah CMOS De-Animator. Ianya adalah percuma. Ia menyokong sistem operasi Windows. Hanya perlu download dan mulakan perisian ini seperti gambar di bawah:
gambar-cmos-deanimator





Sekiranya anda risau sekiranya anda tersilap setting BIOS atau risau ada sesiapa yang gatal-gatal tangan cuba ubah setting BIOS komputer anda, maka anda boleh backup (save) konfigurasi BIOS, dan restore konfigurasi BIOS bila perlu.

Namun, saya terfikir sekiranya kita terlupa password BIOS, bagaimana pula kita hendak menggunakan perisian ini bagi menu “Clear CMOS” tersebut, kerana pada ketika itu nak masuk Windows pun tak boleh kerana terlupa password BIOS! Ada idea? atau mungkin perlu juga menggunakan teknik reset cmos yang diterangkan sebelum ini…

* jika tekan butang “Alt” semasa guna perisian ini, menu perisian akan hilang. kenapa ya?

Anda boleh download perisian CMOS De-Animator di sini -> http://www.st-ware.com/page.php?23

Avatar for sufian

Author: sufian

"Ilmu itu lebih bermanfaat jika disampai-sampaikan..."

Setiap artikel di dalam blog ini adalah hakcipta penulis. Sekiranya anda ingin menyalin artikel ini, anda perlu:
1. Menghubungi penulis terlebih dahulu.
2. Menyatakan url blog ini adalah sumber rujukan artikel.

24 thoughts on “Perisian Backup / Clear CMOS”

  1. Bro sy dh disable boot hard disk dll.. sy enable boot cd drive je. Lpas save n exit boot hard disk, cd/rom dll smua hilang yg ade add boot n delete boot. Asus a45v. On je kluar bios yg windows dh xder. Mcam mane sy nk buat bro? Nk format mcam mane?

  2. Bro sy dh disable boot hard disk dll..sy enable boot cd drive je. Lpas save n exit boot hard disk, cd/rom dll smua hilang yg ada add boot n delete boot. Asus a45v. On je kluar bios dh x kluar windows. Mcam mane nk buat bro?

  3. bro sy dh disable hard disk dll.. sy enable cd drive je. Lpas save & exit boot hard disk, cd/rom dll smua hilang dkat boot tu yg ada add boot n delete boot asus a45v. Lpas on je kluar bios je. Windows dh xder. Mcam mane nk bt ni bro?

  4. bro sy dh disable hard disk dll.. sy enable cd drive je. Lpas save & exit, boot hard disk dgn cd/dvd rom smua hilang yg ada add boot dgn delete boot. Asus a45v. Mcam mane nk bro?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *